Špagety pre prostitútky alebo mäso spod sedla?
Niektoré jedlá, ktoré dnes patria k veľmi populárnym, majú naozaj veľmi zaujímavý pôvod. Pozrite si, čo sa dozviete o obľúbených špagetách či maďarskom guláši.
O slávnej omáčke na špagety s názvom Puttanesca sa hovorí, že si ju vymysleli prostitútky, ktoré náročný harmonogram donútil pripravovať rýchle jedlá. Medzi dvoch klientov potrebovali vtesnať rýchlu prestávku na jedlo, a tak si začali pripravovať omáčku, ktorá je za chvíľu hotová. Aj samotný názov o tom vypovedá, keďže Puttana po taliansky znamená prostitútka.
Existujú však aj iné príbehy spojené s touto omáčkou. Niektorí veria, že ju vymyslel majiteľ reštaurácie, do ktorej mu pred záverečnou prišlo priveľa hostí. Nemal dosť surovín na prípravu jedla pre nich všetkých, a tak pomiešal všetko, čo našiel. V takom prípade by sa však nedal spojiť názov, ktorý v preklade znamená „prostitútka“, s touto omáčkou.
Lepšie je na tom tretí príbeh, podľa ktorého sa názov Puttanesca zaužíval, pretože v tej omáčke je snáď všetko – presne tak, ako bolo všetko v prostitútke.
Puttanesca je paradajková omáčka na špagety, o ktorej by sa dalo povedať, že je v nej všetko, čo chladnička dala. Okrem samotných paradajok sa do nej pridávajú čierne olivy, ančovičky, kapary, čili paprička, cesnak a petržlenová vňať.
[ad][/ad]Jedlo s dávkou konského potu
Niektorými milovaní, niektorými zatracovaní tatársky biftek vznikol tiež veľmi zaujímavým spôsobom. Jeho korene siahajú do čias Džingischána, ktorý zjednotil mongolské kmene. Jeho bojovníci tiahli na Čínu a cestou nemali možnosť vyberať si jedlá z ponukových lístkov luxusných reštaurácií. Začali rozmýšľať, čo teda budú jesť a napadla ich myšlienka, ktorá sa vypracovala až do dnešného tatárskeho bifteka.
Teplo mongolských stepí im neumožňovalo prenášať veľa jedla, pretože by sa pokazilo. Prišli na to, že surové jedlo vydrží v tom teple viac. Občas zabili nejaký ten dobytok a bratsky sa o mäso rozdelili. Aby mäso nebolo na priamom slnku a aby nepodliehalo výkyvom teploty, dal si každý svoj kúsok pod sedlo. Teplota tam bola pomerne stála, slnko tam nepálilo, a ešte k tomu sa výborne mäso premiešalo s konským potom, čím sa osolilo. Keď prišiel ten správny čas a bojovník vyhladol, vybral mäso spod sedla, možno aj vďačne pohladkal koňa za výborné osolenie a ochutenie, ak mal pri sebe surové vajce a cibuľu, tak to s mäsom premiešal a tatársky biftek bol na svete.
Geografické omyly
Niektorým jedlám prischol prívlastok, ktorý ich zaraďuje k určitej krajine alebo mestu. Pravda je však taká, že nie vždy sa tento prívlastok dáva práve podľa miesta vzniku daného jedla.
Niektoré pramene spájajú Viedenský rezeň s menom Leopold Grunzmüller, ktorý bol hlavným kuchárom cisára Ferdinanda. Mohlo by sa zdať, že rezeň je teda naozaj rakúsky. No pravda je taká, že do Rakúska ho priniesol maršal Radetzky z Milána. A dokonca to vyzerá tak, že viedenský rezeň jedli už dávno predtým Španieli, ale nazývali ho Andalúzsky rezeň. Tam ho pravdepodobne priniesli Arabi z Blízkeho východu. Že by si Viedeň privlastnila niečo, čo v podstate patrí Arabom?
Podobným príkladom je aj maďarský guláš. Slovo guláš sa skladá z dvoch slov, a to „gul“ a „as“, čo sú turecké slová a vo voľnom preklade to znamená mäso pre vojakov. Spája sa to s obdobím, keď turecké vojská obliehali Pešť a Budín. Pridávali tam štipľavé papričky, aby predišli tráviacim problémom. Vojak s pokazeným žalúdkom predsa nie je žiadna výhra. Maďari hneď pochopili, že toto jedlo bude patriť k tým lepším, a tak vyšľachtili novú odrodu štipľavých papričiek, aby to bolo jemnejšie, a guláš si privlastnili.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.


