Spartakiáda po fínsky aj s Košičankami
Najväčšia svetová gymnastická oslava športu, veľmi pripomínajúca niekdajšie spartakiádne cvičenia, ale v modernom duchu, sa tento rok konala aj za účasti Košičaniek. Vo fínskych Helsinkách na Svetovej gymnaestráde boli v rámci 300 člennej slovenskej výpravy.
Boli v nej účastníci všetkých vekových kategórií od detí až po seniorov. „Košice mali deväťčlenné zastúpenie vo veľkej skladbe My a My (matky a dcéry), v menších pódiových skladbách sa predstavilo 14 členiek tanečného súboru Diamant,“ povedala nám po návrate trénerka košickej skupiny Beáta Hrobáková.
Autorkou skladby bola Emília Fialová zo Sokolskej únie Slovenska a tému si nevybrala náhodou. Spoluautorkou skladby bola jej dcéra a vnučka patrila medzi cvičenky.
Raz za štyri roky
Svetová gymnaestráda je vzhľadom na počet účastníkov považovaná za najväčšie nesúťažné športové podujatie na svete. Organizuje sa každé štyri roky a jeho cieľom je propagácia zdravého životného štýlu a celoživotnej pohybovej aktivity.
„My zo Sokola Košice sme sa podujatia takého veľkého formátu zúčastnili po prvýkrát vo vystúpení veľkej skladby na olympijskom štadióne. Ohromila nás jeho príprava aj samotná organizácia. Stretli sme sa pritom s veľkou súdržnosťou a priateľskou atmosférou bez rozdielu veku a národností,“ uviedla B. Hrobáková.
Polnočná šou
Divákov kompozične náročná skladba My a My zaujala najmä dynamickosťou a vytváraním rôznych obrazcov. „Absolútnym vrcholom bolo pre nás vystúpenie v Polnočnej slnečnej šou pred zrakmi asi 20-tisíc divákov,“ dodala. Cvičenky z nášho mesta sa tak dostali medzi svetovú elitu spolu s reprezentantmi Fínska, Dánska, Nemecka, Nórska a Švajčiarska.
Foto 1: akifoto
Foto 2: Sokol Košice
Youtube.com
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
