Spestrite si bielu zimu farbami na tanieri
Červená na imunitu, zelená proti depresii, žltá plná energie. Čím sýtejšia farba, tým intenzívnejší je jej zdravotný účinok.
Katka Kvietková sa nedávno dočítala, že vedci prišli na zaujímavú skutočnosť. Jednotlivé farby v ovocí a zelenine majú svoje špecifické účinky. A práve v zimnom období, keď sa nám zdá všetko akoby bez farby, si na tanieri môžeme vykúzliť farebné variácie a posilniť tak imunitu. Katka si naštudovala, ktorá farba akým spôsobom vplýva na organizmus. Nechajte sa inšpirovať jej zdravými receptami.
Sila v červenej farbe
Na posilnenie imunity pomáhajú aj paradajky, červená paprika, reďkovky, jahody, červené hrozno, mrkva, šípky či ríbezle. Paradajky a melóny obsahujú lykopén, ktorý chráni naše srdce a pomáha predchádzať rakovine. Červené hrozno zas pomáha pri pľúcnych ochoreniach.
Posilnite oslabenú imunitu
Červená farba posilňuje imunitu, rozprúdi krv v žilách a pozitívne pôsobí aj na naše emócie. Nie nadarmo sa hovorí, že červená je farba lásky.
Šalát z pečenej cvikly a mrkvy
V zime si naše telo pýta teplé a výdatné jedlá, ktoré zasýtia aj zahrejú. Ak to však nechcete s kalóriami preháňať, môžete si pripraviť tento výdatný a zároveň zdravý šalát z pečenej cvikly a mrkvy.
Suroviny na prípravu:
- 400 g cvikly
- 300 g menšej mrkvy (príp. baby mrkvy)
- 200 g slaného syra
- 2 PL olivového oleja
- 1 – 2 PL medu
- 3 PL vínneho octu
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý (príp. sušený) tymián
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy:
Cviklu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na štvrtinky alebo osminky. Premiešame ju s olejom, soľou a čiernym korením a dáme piecť do rúry na 230°C asi na 25 minút. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžne nakrájame mrkvu. Pridáme ju na plech ku cvikle a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Krátko pred koncom pečenia pridáme na plech na kocky nakrájaný syr a nadrobno nasekaný cesnak. Medzitým v miske zmiešame ocot, med a tymián. Upečenú zeleninu zalejeme dresingom, mierne osolíme a okoreníme. Podávame ozdobené tymiánom.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.