Šrubkári “varili” krampampuli
Výnimočne sa so starým rokom rozlúčil košický klub Šrubkár.
Vznikol v roku 1992 ako občianske združenie z iniciatívy bývalého riaditeľa Strednej priemyselnej školy strojníckej Juraja Bauera, ktorý pred štyrmi mesiacmi odišiel do „šrubkárskeho“ neba. Dnes ho vedie František Neubert.
„Dvakrát do roka vydávame časopis s rovnakým názvom, ako má náš klub. Máme rôzne akcie, ako guláš párty, vianočné posedenie aj rozlúčku so starým rokom. Chodíme na výlety, úzko spolupracujeme s podobne zameraným maďarským klubom priemyslovákov. Máme asi 250 registrovaných členov,” hovorí predseda.
Aj tento rok sa stretli Šrubkári v košickej kaviarni, kde už po štvrtý raz pripravili špeciálny nápoj – krampampuli. Bol to nápad pána Gabriela Miklósiho.
„Síce nie som priemyslovák, ale som ich priateľ a fanúšik. V našej rodine tento nápoj pripravoval dedko s babkou ešte v roku 1920. Ako som sa od nich dozvedel, pôvodne pochádza ešte z monarchie. Neskôr sa naň zabudlo,” hovorí Miklósi.

Horiaci nápoj
A čo krampampuli je? Pôvod slova je odvodený od slova crampus (diabol). Pochádza z juhu Európy, označujú ho ako horiaci nápoj. Poznajú ho v Chorvátsku, Maďarsku, Taliansku, ale i v Nemecku.
Je to zmes sušeného ovocia (pomaranče, hrozienka, orechy, jablká, slivky… ), ktorá sa zaleje prevareným bielym vínom a čiernym čajom. Na vrch misy sa na sito naukladá kockový cukor, ktorý sa poleje kubánskym rumom a aspoň 80-percentným špiritusom. Celá táto kôpka poliateho cukru sa zapáli a do nápoja pretečie ako karamel.
[ad][/ad]Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.