Stačí desať minút a je po strese
Slovákom stačí desať minút správneho relaxu na to, aby pocítili výrazné zníženie stresu a napätia. Pre TASR to uviedla psychologička Petra Soláriková v rámci hodnotenia projektu, do ktorého sa v apríli zapojili desiatky zamestnancov.
Výskum sa realizoval v interiéri Charge Room v jednom z bratislavských biznis centier, ktorý je kombináciou jednoduchých a efektívnych podnetov pomáhajúcich zamestnancom vydržať vo vysokom pracovnom nasadení a cítiť sa dobre. “Výsledky hovoria o tom, že účastníci výskumu vo veku od 20 do 61 rokov, ktorí si mali možnosť nabíjačku pre ľudí vyskúšať, odchádzali po desaťminútovom relaxe zbavení stresu. Zatiaľ čo po príchode bola priemerná hodnota stresu účastníkov takmer dvadsať bodov, po absolvovaní Charge Room klesla na trinásť bodov,” vysvetlila Soláriková.

Priaznivý efekt sa neprejavil len na psychike respondentov. “Pozitívne na tento zážitok reagovalo aj ich telo, keďže podľa merania účastníkom klesol aj pulz. Mali dobrú náladu, znížila sa im úzkosť a napätie a taktiež klesla v priemere aj frekvencia srdca,” dodala Soláriková.
“Koncept nabíjačky pre ľudí, Charge Room, ktorý vznikol na Slovensku, aby pomohol vyťaženým pracovníkom zbaviť sa stresu, priniesol prvé výsledky. Viaceré slovenské firmy poznajú výhody krátkeho oddychu na pracovisku. Preto vytvorili pre svojich zamestnancov relaxačné miestnosti, v ktorých sa môžu pozhovárať s kolegami, zahrať si stolný futbal alebo si pár minút zdriemnuť,” povedala Soláriková.

(TASR)
Foto: chargeroom
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.