Stačí desať minút a je po strese
Slovákom stačí desať minút správneho relaxu na to, aby pocítili výrazné zníženie stresu a napätia. Pre TASR to uviedla psychologička Petra Soláriková v rámci hodnotenia projektu, do ktorého sa v apríli zapojili desiatky zamestnancov.
Výskum sa realizoval v interiéri Charge Room v jednom z bratislavských biznis centier, ktorý je kombináciou jednoduchých a efektívnych podnetov pomáhajúcich zamestnancom vydržať vo vysokom pracovnom nasadení a cítiť sa dobre. “Výsledky hovoria o tom, že účastníci výskumu vo veku od 20 do 61 rokov, ktorí si mali možnosť nabíjačku pre ľudí vyskúšať, odchádzali po desaťminútovom relaxe zbavení stresu. Zatiaľ čo po príchode bola priemerná hodnota stresu účastníkov takmer dvadsať bodov, po absolvovaní Charge Room klesla na trinásť bodov,” vysvetlila Soláriková.
Priaznivý efekt sa neprejavil len na psychike respondentov. “Pozitívne na tento zážitok reagovalo aj ich telo, keďže podľa merania účastníkom klesol aj pulz. Mali dobrú náladu, znížila sa im úzkosť a napätie a taktiež klesla v priemere aj frekvencia srdca,” dodala Soláriková.
“Koncept nabíjačky pre ľudí, Charge Room, ktorý vznikol na Slovensku, aby pomohol vyťaženým pracovníkom zbaviť sa stresu, priniesol prvé výsledky. Viaceré slovenské firmy poznajú výhody krátkeho oddychu na pracovisku. Preto vytvorili pre svojich zamestnancov relaxačné miestnosti, v ktorých sa môžu pozhovárať s kolegami, zahrať si stolný futbal alebo si pár minút zdriemnuť,” povedala Soláriková.
(TASR)
Foto: chargeroom
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.