Štedrovečerné menu v Nemocnici Košice-Šaca. Na čom si pochutia pacienti?
Niekedy zdravotný stav nedovoľuje, aby pacienti Nemocnice AGEL Košice-Šaca strávili tie najkrajšie sviatky roka doma, v kruhu svojej rodiny. Personál sa im ale snaží navodiť vianočnú atmosféru aspoň výzdobou či chutnou štedrou večerou. Čo si nájdu na tanieri?
[ad][/ad]„Pri príprave jedál berieme ohľad na to, či majú pacienti nejaké stravovacie obmedzenia, napríklad šetriacu diétu. Tým, ktorí diétu nemajú, servírujeme kapustnicu, zemiakový šalát, vyprážané filé a tzv. bobaľky s makom. V prípade diéty dostanú rybu na prírodno a bobaľky s tvarohom,“ vysvetlil manažér Odboru liečebnej výživy a stravovania Štefan Šoltész, ktorý dodal, že presné počty, pre koľkých pacientov budú variť, sa v kuchyni dozvedia až pár dní pred samotným Štedrým dňom.

Obsadených menej ako 50 percent
„Počas vianočných sviatkov bude nemocnica fungovať v obmedzenom režime, obsadených bude menej ako 50 percent lôžkového fondu. Našou snahou je, aby pacienti, ktorých zdravotný stav to dovoľuje, strávili záver roka so svojimi rodinami a zároveň si naši zamestnanci pracujúci na oddeleniach s nepretržitou prevádzkou mohli oddýchnuť. Samozrejme, akútna zdravotná starostlivosť bude zabezpečená,“ povedal riaditeľ nemocnice. Ján Slávik.
Dodáva, že pacientom, ktorí zostanú hospitalizovaní a pre pretrvávajúci zákaz návštev nebudú môcť byť so svojimi rodinami, môžu ich blízki doniesť malé darčeky. Spostredkované doručenie zabezpečí personál nemocnice.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.