Štedrovečerné menu v Nemocnici Košice-Šaca. Na čom si pochutia pacienti?
Niekedy zdravotný stav nedovoľuje, aby pacienti Nemocnice AGEL Košice-Šaca strávili tie najkrajšie sviatky roka doma, v kruhu svojej rodiny. Personál sa im ale snaží navodiť vianočnú atmosféru aspoň výzdobou či chutnou štedrou večerou. Čo si nájdu na tanieri?
[ad][/ad]„Pri príprave jedál berieme ohľad na to, či majú pacienti nejaké stravovacie obmedzenia, napríklad šetriacu diétu. Tým, ktorí diétu nemajú, servírujeme kapustnicu, zemiakový šalát, vyprážané filé a tzv. bobaľky s makom. V prípade diéty dostanú rybu na prírodno a bobaľky s tvarohom,“ vysvetlil manažér Odboru liečebnej výživy a stravovania Štefan Šoltész, ktorý dodal, že presné počty, pre koľkých pacientov budú variť, sa v kuchyni dozvedia až pár dní pred samotným Štedrým dňom.

Obsadených menej ako 50 percent
„Počas vianočných sviatkov bude nemocnica fungovať v obmedzenom režime, obsadených bude menej ako 50 percent lôžkového fondu. Našou snahou je, aby pacienti, ktorých zdravotný stav to dovoľuje, strávili záver roka so svojimi rodinami a zároveň si naši zamestnanci pracujúci na oddeleniach s nepretržitou prevádzkou mohli oddýchnuť. Samozrejme, akútna zdravotná starostlivosť bude zabezpečená,“ povedal riaditeľ nemocnice. Ján Slávik.
Dodáva, že pacientom, ktorí zostanú hospitalizovaní a pre pretrvávajúci zákaz návštev nebudú môcť byť so svojimi rodinami, môžu ich blízki doniesť malé darčeky. Spostredkované doručenie zabezpečí personál nemocnice.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

