Sting bol včera v Košiciach
Stopu slávneho speváka sme sledovali na Kováčskej ulici
Redakčný kolega, ktorý má na starosti kultúru, nechcel veriť, že v stredu večer bude v Košiciach Sting. Slávny spevák bol v našom meste takmer na chlp presne pred dvomi rokmi a naplnil Steel arénu. Že by sa tak skoro vrátil?
Vydali sme sa večer do ulíc mesta zistiť pravdu. Horúce stopy sme zachytili na Kováčskej ulici. Smerovali do malej talianskej vinotéky, kde už majiteľ Jozef Bodnár usádzal hostí, ktorí boli na Stinga rovnako zvedaví ako my.
Miesta na sedenie sa minuli raz-dva, zostali len “na stojáka”. V tejto pozícii sme sa započúvali do úvodnej reči majiteľa, ktorý nedávno navštívil sídlo speváka v talianskej Tenute Il Palagio. Niektorí istotne ani netušia, že Sting s rodinou tam vlastní skromných 350 hektárov pozemkov a vilu zo 16. storočia.
Dôležité je, že asi 250 hektárov z toho zaberajú vinice a záhrady na bioprodukty. Na popud manželky sa Sting pustil do sfér, ktoré s hudbou majú spoločné len ten príjemný pocit a zážitok pri ich konzumácii. Začali vyrábať vína.
A to víno dorazilo včera do Košíc. (Sting vraj sľúbil, že osobne príde nabudúce… – vtipný bonmot Jožka Bodnára). Presnejšie päť rôznych druhov, z nich iba jedno biele.
Sever Talianska, presnejšie Toskánsko, je svetovo uznávanou vinárskou oblasťou. Špičkové vína sa označujú prívlastkom Supertuscan. Zo Stingovej produkcie sú až tri supertuscany, ktorých kvalita je, samozrejme, vyjadrená aj primeranou cenou.
Nebudeme sa tváriť, že ich môžeme piť každý deň, ale za ochutnanie rozhodne stoja. Poradíme: pustite si k tomu skladby Stinga. Ich názvy nájdete aj na vignetách jeho vín.
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.