Strach z čísel je reálna fóbia. Trpíte ňou aj vy?

Piatok trinásteho je postrachom pre mnohých ľudí. Patríte k tým, ktorí v tento dátum nevytiahnu ani päty z domu? V našej sérii opisujúcej fóbie sme sa venovali už mnohým rôznym druhom strachov. Špecifických fóbií je ale omnoho viac a dnes je článok o fóbii s názvom numerofóbia.
Číslice, počítanie, matematika či účtovníctvo je pre ľudí s numerofóbiou nočná mora. Strach z čísel patrí medzi špecifické fóbie, ktoré sa medzi ľuďmi vyskytujú. Táto úzkostná porucha sa môže nazývať aj aritmofóbia.
Numerofóbia môže ovplyvňovať človeka každý deň. Pri tejto fóbií existuje viacero typov. Niektorí numerofobici majú strach z číslic ako takých. Predstavujú si za tým neobľúbené počítanie. Často sa to viaže na nepríjemné zážitky, akými sú napríklad zlé známky z matematiky alebo spomienka na nepríjemného učiteľa predmetu, ktorá vyústila do nenávisti k číslam.

Povestné a často nenávidené číslo 13 má pre mnohých až hororový nádych. Ďalší typ tejto fóbie totiž odzrkadľuje strach z konkrétneho čísla. Číslo 13 sa považuje za nešťastné vo viacerých kultúrach. Spája sa s piatkom 13, teda dňom, ktorý prináša nešťastie. Dokonca niektoré hotely vynechávajú toto číslo. Po izbe 12 nasleduje hneď 14.
(VT)
Odporúčané články

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.

S jarným počasím zvyšuje svoju aktivitu i najväčšia šelma na Slovensku, medveď hnedý. Po zimnej hibernácii vyhladované zvieratá vyrážajú do terénu, ich prioritou je hľadanie potravy.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.