Stredoškolskí „inžinieri“
Keď sa vo fyzikálnom laboratóriu na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Košiciach pokazila varná kanvica, nevyhodili ju. Namiesto nákupu nového prístroja zvolila učiteľka Mária Hrivňáková originálnejšie riešenie.
Učiteľka fyziky M. Hrivňáková žiakov motivovala, aby nefunkčnú súčiastku nanovo vyrobili. „Okrem toho, že neznečisťujeme životné prostredie a šetríme školské peniaze, mohli uplatniť svoje vedomosti v praxi,“ hovorí M. Hrivňáková „Našťastie máme šikovných študentov, ktorí projekt doviedli do konca,“ dodala.
Chlapci pomocou posuvného meradla trpezlivo zisťovali rozmery drobného dielu. V dizajnérskom programe si potom vymodelovali jeho digitálnu verziu. Keď bolo všetko pripravené, prišiel rad na výrobu. Komponent vytlačila 3D tlačiareň za menej ako hodinu.
[ad][/ad]Stredoškolskí „inžinieri“ sa počas projektu učili na vlastných chybách. „Súčiastku sme museli vyrobiť na dvakrát. Tá prvá sa nám totiž zlomila pri ručnom obrusovaní,“ hovorí študent Richard Maguľák. S druhou už zaobchádzali opatrnejšie a nakoniec ju aj namontovali.
Poskladanú varnú kanvicu konštruktéri z 3. A pred očami našich redaktorov po prvýkrát zapojil do zásuvky. S očakávaním v očiach spotrebič zapli a – prístroj fungoval! Voda zovrela a opravený diel zariadenie vypol. Misia bola úspešná…
Foto: Tomáš Hrivňák(TOH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.