Strojári z TUKE mieria do Londýna s úsporným autom
Tím mladých konštruktérov včera predstavil svoje úsporné vozidlo. Na súťaži Shell Eco-marathon Europe 2018 s ním ašpirujú prekonať na jeden liter paliva až tisíc kilometrov. Začiatkom júla budú pretekať študenti Strojníckej fakulty Technickej Univerzity v Košiciach (TUKE) už po dvadsiaty piatykrát. Zo Slovenska predstavia úsporné vozidlá dokopy tri tímy.
Oproti minulému roku sa strojárom podarilo znížiť hmotnosť vozidla na takmer 35 kilogramov, čo je skoro polovica minuloročného modelu. „Použili sme samonosnú karosériu z uhlíkových vlákien. Oproti minulému roku nám preto odpadla váha rámu,“ hovorí Štefan Kender, šéf konštrukčného tímu TUKE.
[ad][/ad]Konštrukcia ušitá na mieru
Pilotka z minulého ročníka pretekov bude šoférovať aj nové vozidlo. Pomocou skenovacej technológie preto mohli študenti „ušiť“ konštrukciu na mieru drobnej vodičky Jany Duchnovskej. Tá tvrdí, že ovládanie voza zvláda ľahko: „Na šoférovanie nášho úsporného vozidla nie je potrebný žiaden špeciálny výcvik. Oproti klasickému autu je rozdiel najmä v tom, že celé ovládanie sa robí ručne, bez použitia nôh.“

Na rozdiel od špičkových tímov v zahraničí, ktoré si karosérie nechávajú vyrábať vo firmách ako Airbus, si košickí konštruktéri vystačili sami. „Väčšinu súčiastok sme si vyrábali sami, od nákresov cez modely, až k samotným dielom,“ vysvetľuje člen tímu Miroslav Palko.
Doterajší rekord tímu je takmer osemsto kilometrov na jeden liter benzínu. Vozidlo naviac skonštruovali tak, aby s ním mohli súťažiť vo viacerých kategóriách, napríklad v pretekoch pre elektromotory.
Novo upravené vozidlo na benzínový pohon má vylepšený aerodynamický tvar, ktorý eliminuje odpor vzduchu, a odľahčená karoséria z uhlíkových vlákien znižuje celkovú váhu vozidla na 35 kilogramov. Rozmery vozidla sú 270 x 70 x 65 centimetrov, maximálna rýchlosť je 40 – 70 km/h.
Foto: Tomáš Hrivňák (TOH)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?