Strojári z TUKE vyrobili prvé slovenské auto na stlačený vzduch
V súčasnosti sa na celom svete čoraz viac hovorí o alternatívnych zdrojoch energie a paliva. Aktuálnou témou je aj ekológia a dopad emisií na životné prostredie. Študenti Katedry mechatroniky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach predstavili auto, ktoré tieto problémy vyriešilo. Jazdí na stlačený vzduch.
Autíčko vzniklo ako projekt na svetovú súťaž vozidiel Pneumobil. Vývoj začali traja študenti a traja pedagógovia z fakulty minulý rok v septembri a dokončili ho začiatkom mája. Unikátne vozidlo má trojkolesový podvozok a je poháňané vzduchom z plynovej bomby.
„Motor sa skladá z troch pneumatických piestov, ktoré sú spojené na jeden kľukový hriadeľ. Stlačený vzduch je vháňaný do týchto piestov, ktoré svojím pohybom vytvárajú rotačný pohyb motora, ktorý je pomocou prevodovky prenášaný na zadné hnacie koleso,“ vysvetľuje Maroš Palko, študent mechatroniky a jeden z konštruktérov vozidla.
[ad][/ad]Úspech na súťaži
Auto má dĺžku zhruba 2,4 metra a šírku 1,5 metra, celková hmotnosť je približne 150 kilogramov. Pred pár dňami sa s ním zúčastnili aj na súťaži Pneumobil 2018 v maďarskom Egeri. Prešli 3 kilometre a 75 metrov a podarilo sa im dosiahnuť rýchlosť zhruba 35 km/hod. S týmto výkonom sa spomedzi 50 súťažných tímov z celej Európy umiestnili na sedemnástej priečke v disciplíne maximálneho dojazdu. „Na to, že to bola naša prvá účasť, to vôbec nie je zlé, keďže tam už boli tímy po šiesty alebo siedmykrát,“ hodnotí M. Palko.
Možnosti na vylepšenie
Podľa konštruktérov sú ešte možnosti, ako auto vylepšiť, aby podalo ešte lepší výkon. „Na pretekoch sme nazbierali isté skúsenosti. Dala by sa zredukovať hmotnosť autíčka, čo zvýši jeho akceleráciu a tým rýchlosť a dojazd. Dá sa popracovať aj na riadiacom programe, aby bol ešte efektívnejší ako dnes.“
Auto na vzduch prezentujú tento týždeň aj na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre. Aj keď využitie pohonu na vzduch je v praxi problematické najmä pre kratší dojazd, rýchlosť a priestorové obmedzenie, pre študentov je konštruovanie podobných projektov výbornou skúsenosťou.
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?