Študenti TUKE sa učia pracovať so špičkovými analytickými nástrojmi
Ekonomická fakulta druhej najväčšej technologickej univerzity na Slovensku – Technickej univerzity v Košiciach využíva pri výučbe už druhý rok analytický softvér SAS. Študenti tak pri výučbe používajú špičkové analytické nástroje.
Študenti si v rámci štúdia Štatistických metód v systéme SAS osvoja prácu so softvérom SAS Enterprise Guide, v ktorom sa naučia testovať hypotézy, robiť regresné a korelačné analýzy, logistické regresie, aj faktorové a zhlukové analýzy.
„Pre študentov je zaujímavá najmä skutočnosť, že SAS používajú mnohé veľké firmy, čo im otvára dvere k zaujímavým príležitostiam na pracovnom trhu,“ konštatuje docent Technickej univerzity v Košiciach Tomáš Želinský, ktorý je garantom predmetu Štatistické metódy.
Schopnosti analyzovať dáta, dať im zmysel a využiť analytiku pri rozhodovaní sú v súčasnosti na trhu práce mimoriadne žiadané, čo sa odráža aj na platovom ohodnotení. Podľa štúdie Money a Payscale je ovládanie softvéru SAS na americkom trhu práce vôbec najcennejšia zručnosť, ktorá po očistení iných faktorov zvyšuje príjem ľudí v priemere o 6,1 %.
„Schopnosti manažovať, analyzovať a modelovať dáta, patria aj na Slovensku k vysoko nedostatkovým – a tým pádom aj cenným. Dátová analytika začína byť žiadaná nielen v marketingu, ale napríklad aj v logistike, vo výrobe či na oddeleniach rizík,“ dodáva Hana Kvartová, country manažérka firmy SAS pre Slovensko a Českú republiku.
(red)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.