Stúpa vek pri uzatváraní sobáša i dĺžka manželstiev, ktoré sa rozvádzajú
Slováci vstupujú do sobáša čoraz neskôr, zároveň stúpa počet dlhoročných manželstiev, v ktorých si partneri dajú rozvodom “druhú šancu”. Vyplýva to zo zistení Štatistického úradu (ŠÚ) SR, týkajúcich sa demografických procesov v SR.
V kontexte desaťročného vývoja (2009 – 2018) sa priemerný vek slovenských mužov i žien, vstupujúcich do manželstva, zvýšil o dva a pol roka. “Priemerný vek mužov, ktorí sa ženili v roku 2009, bol takmer 32 rokov, u vydávajúcich sa žien to bolo necelých 29 rokov. V roku 2018 už mali muži pri vstupe do manželstva v priemere viac ako 34 rokov (34,2) a ženy vyše 31 rokov (31,3),“ informovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ Zuzana Podmanická.
[ad][/ad]Regionálne rozdiely sú výrazné
Generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková doplnila, že regionálne rozdiely v rámci priemerného veku sobášiacich za rok 2018 robili až päť rokov. “Najvyšší priemerný vek sobášiacich sa bol v roku 2018 v Bratislavskom kraji – u mužov to bolo 36 a u žien 34 rokov, naopak, najnižší priemerný vek mužov a žien vstupujúcich do manželstva bol v Prešovskom kraji – 31 rokov u mužov, 29 rokov u žien,” spresnila Ivančíková.
Stále menej je ľudí, ktorí uzatvorili sobáš do 24 rokov veku. “V roku 2009 to bolo 15 percent mužov a 30 percent žien, v roku 2018 už v rámci celej skupiny sobášiacich patrilo do tejto vekovej kategórie len deväť percent mužov a 18 percent žien,” informovala Podmanická. Najväčší počet sobášov uzatvárajú počas celého sledovaného obdobia (2009 – 2018) muži a ženy vo veku 25 – 29 rokov, nasleduje skupina 30 až 34 rokov.
Počet sobášov sa v uplynulých desiatich rokoch zvýšil z 26.356 (2009) na 31.177 (2018), zvyšuje sa však i skupina sobášaschopného obyvateľstva, teda tých, ktorí by mohli uzatvoriť manželstvo (slobodní, rozvedení, ovdovené osoby). V roku 2009 ich bolo 1.999.044, v roku 2018 už 2.223.803.
[ad2][/ad2]Rozvodovosť klesá
Pokiaľ ide o rozvodovosť, od roku 2009 sa znížila vo všetkých krajoch Slovenska. Klesá i počet rozvodov s maloletými deťmi. “Pred desiatimi rokmi ich bolo 8155, v roku 2018 to bolo 5653 prípadov. Stále však viac ako polovica rozvodov je v rodinách, kde žijú maloleté deti,“ informovala Podmanická.
V medziregionálnom porovnaní za rok 2018 zaznamenali najviac rozvodov v Bratislavskom a Trnavskom kraji, najmenej v Prešovskom kraji. “Index rozvodovosti je najvyšší v Trnavskom kraji, kde na 100 sobášov pripadá 37 rozvodov, najnižší v Prešovskom kraji, kde na 100 sobášov pripadá 20 rozvodov,“ spresnila Ivančíková.
Vo všeobecnosti stúpa priemerná dĺžka manželstva, po ktorej k ukončeniu partnerstva dochádza, a to až na 15,4 roka. “Ide predovšetkým o dôsledok rastu početnosti rozvodov po dlhšej dobe trvania manželstva, napríklad rozvody po 25 a viac rokoch trvania manželstva v roku 2018 tvorili 21 percent všetkých rozvodov,“ uviedla Podmanická. “V minulom roku sa skončilo rozvodom aj manželstvo, ktoré trvalo 60 rokov,“ doplnila zaujímavosť.
Najčastejšou príčinou rozvodu manželstiev bola v celom sledovanom období u oboch pohlaví rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. V roku 2009 bola dôvodom 61 percent rozvodov, v roku 2018 bola dôvodom rozpadu 70 % rozvedených manželstiev.
(TASR, EK)
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.

