Svätojánska noc mala svoju moc
Videli ste ich? Včera v noci chodili po lese zberači byliniek, hľadači čarovného papradia či obrovských pokladov. Les bol plný bludičiek a nechýbali ani lesné panny. Dobrosrdeční ich videli, závistlivci umreli.
Svätojánska noc skrývala mnoho tajomstiev. Zamilované dvojice, ale i náhodné páry chodili po lese plnom lietajúcich svetlušiek a hľadali povestný (a podľa všetkých zákonov biológie neexistujúci) kvet papradia, ktorý vraj kvitne iba v túto noc a má magickú moc. Ten, kto ho našiel, porozumel reči zvierat, získal šťastie a bohatstvo. Kto ho odtrhol, otvárali sa pred ním skaly a objavili sa truhlice plné zlata a pokladov.
Horeli aj povestné svätojánske vatry, v ktorých muselo tradične horieť deväť rôznych druhov dreva. Skákalo a tancovalo sa okolo nich. Kto preskočil posvätný oheň, zaistil si zdravie a silu.
Ak ste toto nezažili, nesmúťte. Veď jánska noc je každý rok. Nezabudnite však zablahoželať svojim Jánom.
Známi košickí Jánovia
- Ján Štrasser – básnik, esejista, textár, prozaik a prekladateľ
- Ján Bocatius – košický richtár
- János Eszterházy – významný politik maďarskej menšiny zvolený v roku 1935 do parlamentu za mesto Košice.
- Ján Jiskra – kapitán mesta Košice
- Ján Kozák st. – futbalový tréner
Foto: mč
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.