Svätojánska noc mala svoju moc

Svätojánska noc ukrývala tajomstvá.
Videli ste ich? Včera v noci chodili po lese zberači byliniek, hľadači čarovného papradia či obrovských pokladov. Les bol plný bludičiek a nechýbali ani lesné panny. Dobrosrdeční ich videli, závistlivci umreli.
Svätojánska noc skrývala mnoho tajomstiev. Zamilované dvojice, ale i náhodné páry chodili po lese plnom lietajúcich svetlušiek a hľadali povestný (a podľa všetkých zákonov biológie neexistujúci) kvet papradia, ktorý vraj kvitne iba v túto noc a má magickú moc. Ten, kto ho našiel, porozumel reči zvierat, získal šťastie a bohatstvo. Kto ho odtrhol, otvárali sa pred ním skaly a objavili sa truhlice plné zlata a pokladov.
Horeli aj povestné svätojánske vatry, v ktorých muselo tradične horieť deväť rôznych druhov dreva. Skákalo a tancovalo sa okolo nich. Kto preskočil posvätný oheň, zaistil si zdravie a silu.
Ak ste toto nezažili, nesmúťte. Veď jánska noc je každý rok. Nezabudnite však zablahoželať svojim Jánom.
Známi košickí Jánovia
- Ján Štrasser – básnik, esejista, textár, prozaik a prekladateľ
- Ján Bocatius – košický richtár
- János Eszterházy – významný politik maďarskej menšiny zvolený v roku 1935 do parlamentu za mesto Košice.
- Ján Jiskra – kapitán mesta Košice
- Ján Kozák st. – futbalový tréner
Foto: mč
Odporúčané články
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.