Talianske mesto Sambuca di Sicilia ponúka domy za jedno euro
Úrady v talianskom meste Sambuca di Sicilia prikročili k nezvyčajnému opatreniu s cieľom oživiť tamojšiu populáciu a zastaviť vyľudňovanie – ponúkajú desiatky domov za jedno euro. Mesto v uplynulých rokoch bojuje s odlivom obyvateľov, ktorí sa sťahujú do väčších miest.
Sambuca di Sicilia s približne 6-tisíc obyvateľmi sa nachádza na vrchole kopca a poskytuje nádherné výhľady. Podľa miestnych činiteľov každý záujemca o ponúkanú nehnuteľnosť môže nákup vybaviť viac-menej okamžite.
„Na rozdiel od iných miest, ktoré podobné kroky spravili len na propagandu, táto radnica vlastní všetky domy na predaj za jedno euro,“ vyhlásil zástupca starostu Giuseppe Cacioppo.
[ad][/ad]Mesto nádhery
Noví majitelia sa však musia zaviazať, že svoje domy zrenovujú do troch rokov za sumu začínajúcu sa na čiastke 15-tisíc eur a budú potrebovať záručný vklad 5-tisíc eur. Ten im bude vrátený po dokončení renovácie.

Podľa Cacioppa však kupci sklamaní nebudú. „Sambuca je známa ako mesto nádhery. Tento úrodný pás zeme má prezývku pozemský raj. Sme situovaní v prírodnej rezervácii, s veľkou históriou. Obklopujú nás skvelé pláže, lesy a hory. Mesto je tiché a pokojné; idylické útočisko pre zdravý život,“ vyhlásil.
Cacioppo, ktorého citoval denník The Guardian, ďalej zdôraznil, že s ubúdajúcim obyvateľstvom mesto potrebuje cudzích ľudí, ktorí ho tak ochránia pred zánikom. Dvojposchodové obydlia sú vybudované z červeno-ružového kameňa a zahŕňajú nádvoria, palmové záhrady a vchody s podlubiami. Z mesta je za jasného počasia vidieť aj sicílsku sopku Etna.
[ad2][/ad2](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.