Talianske mesto Sambuca di Sicilia ponúka domy za jedno euro
Úrady v talianskom meste Sambuca di Sicilia prikročili k nezvyčajnému opatreniu s cieľom oživiť tamojšiu populáciu a zastaviť vyľudňovanie – ponúkajú desiatky domov za jedno euro. Mesto v uplynulých rokoch bojuje s odlivom obyvateľov, ktorí sa sťahujú do väčších miest.
Sambuca di Sicilia s približne 6-tisíc obyvateľmi sa nachádza na vrchole kopca a poskytuje nádherné výhľady. Podľa miestnych činiteľov každý záujemca o ponúkanú nehnuteľnosť môže nákup vybaviť viac-menej okamžite.
„Na rozdiel od iných miest, ktoré podobné kroky spravili len na propagandu, táto radnica vlastní všetky domy na predaj za jedno euro,“ vyhlásil zástupca starostu Giuseppe Cacioppo.
[ad][/ad]Mesto nádhery
Noví majitelia sa však musia zaviazať, že svoje domy zrenovujú do troch rokov za sumu začínajúcu sa na čiastke 15-tisíc eur a budú potrebovať záručný vklad 5-tisíc eur. Ten im bude vrátený po dokončení renovácie.
Podľa Cacioppa však kupci sklamaní nebudú. „Sambuca je známa ako mesto nádhery. Tento úrodný pás zeme má prezývku pozemský raj. Sme situovaní v prírodnej rezervácii, s veľkou históriou. Obklopujú nás skvelé pláže, lesy a hory. Mesto je tiché a pokojné; idylické útočisko pre zdravý život,“ vyhlásil.
Cacioppo, ktorého citoval denník The Guardian, ďalej zdôraznil, že s ubúdajúcim obyvateľstvom mesto potrebuje cudzích ľudí, ktorí ho tak ochránia pred zánikom. Dvojposchodové obydlia sú vybudované z červeno-ružového kameňa a zahŕňajú nádvoria, palmové záhrady a vchody s podlubiami. Z mesta je za jasného počasia vidieť aj sicílsku sopku Etna.
[ad2][/ad2](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.