To najkrajšie z Džungle
Ďalšou mestskou časťou z našej série – „To najkrajšie z (názov mestskej časti)“ je maličká mestská časť Džungľa.
MČ Džungľa je najmenšou mestskou časťou Košíc a je súčasťou okresu Košice I. Mestská časť ľudovo nazývaná aj domčeková štvrť, ktorá vznikla v 30. rokoch 20. storočia, sa nachádza medzi centrom mesta a sídliskami. Toto postavenie, resp. jej poloha jej priniesla dynamický rozvoj pozdĺž Trolejbusovej ulice v podobe nákupného areálu. Existencia tejto mestskej časti je často diskutovanou politickou otázkou a navrhuje sa ju pričleniť k MČ Sever.
MČ Džungľa, nazývaná aj domčeková štvrť, má len 745 obyvateľov (údaj z 31.12.2020). V obytnej zóne žijú všetci v rodinných domoch so záhradou. V tejto mestskej časti sa totiž nenachádza žiadna obytná bytovka. Aj napriek tomu, že tento opis pripomína vidiek, MČ vidiecky charakter rozhodne nemá.
Okrem obytnej zóny sa v tejto mestskej časti nachádza aj obchodná a priemyselná zóna. V obchodnej zóne sa okrem dominantného hypermarketu Tesco nachádzajú aj veľkosklady kvetov, porcelánu a širokospektrálna maloobchodná sieť, či predajňa elektro. Súčasťou MČ je aj areál Dopravného podniku mesta Košice.
Mestská časť, ktorej prevažnú časť tvorí práve obchodná a priemyselná zóna bohužiaľ nie je bohatá na miesta na výlety. Táto časť sa však nachádza v príjemnej atmosfére Hornádu, ktorý preteká medzi Hlinkovou ulicou a železničným mostom. Pozdĺž Hornádu sa nachádza aj provizórna cestička vhodná na venčenie štvornohých domácich miláčikov.
(Z.L.)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.