Tom a Jerry majú dnes narodeniny!
Nerozlučné zvieracie duo sivý kocúr Tom a prefíkaný myšiak Jerry dnes oslavujú sedemdesiatosem rokov. Našťastie nestarnú, a preto majú vždy dostatok energie na svoje bláznivé naháňačky.
Kreslená rozprávka je dielom animátorskej dvojice William Hanna a Joseph Barbera. Svoju premiéru mali 10. februára 1940 v Hollywoode. Je to najúspešnejší kreslený seriál na svete, ktorý dodnes milujú nielen deti, ale aj dospelí. Rozprávka Tom a Jerry získala sedem sošiek Oscara, prestížne ocenenie magazínu TIME a hviezdu na chodníku slávy v Hollywoode pre tandem hlavných tvorcov.
[ad][/ad]Zaujímavosťou je, že myšiak Jerry pôvodne nemal meno a kocúr Tom sa volal Jasper. Okrem bláznivej dvojice sa v epizódach vyskytuje aj mnoho ďalších zvierat. Vždy nahnevaný buldog Spike a jeho syn Tyke, čierny túlavý kocúr Butch, ale aj Tomova platonická láska, biela mačka Toodles Galore. Bohužiaľ s ňou ani v jednej časti nerozprával, a preto jeho láska nebola niky opätovaná.
• Prvá časť sa volá „Ako mačku vyhodili”. Majiteľka domu, ktorej tvár sme nikdy nevideli, upozorňuje Toma, že ak niečo rozbije, vyhodí ho z domu.
• V roku 1975 sa Tom a Jerry v jednej sérii stali priateľmi
• Tom chytil Jerrryho len jedenkrát. Uväznil ho v psej miske
• Viaceré snímky boli zo seriálu vystrihnuté kvôli rasistickým narážkam
• V roku 2000 sa dvojica kreslených postavičiek prvýkrát po 33 rokoch vrátila do kín v sedemminútovom krátkom filme Mansion Cat
• Okrem seriálu vzniklo aj niekoľko úspešných celovečerných filmov
ML
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.