Toto sa stane, ak necháte svojich psov olizovať vám tvár
Každý milovník a majiteľ psov môže určite potvrdiť, že jednou z najlepších vecí po tom, ako sa vrátite domov je váš, netrpezlivo čakajúci štvornohý miláčik, ktorý vám od radosti, že vás opäť vidí pooblizuje celú tvár. Aj keď náklonnosť vášho psíka vítate s radosťou, možno by ste si mali rozmyslieť, či mu to nabudúce dovolíte.
John Oxford, profesor virológie a bakteriológie z univerzity v Londýne vysvetlil, prečo by sme nemali nechať našich psov oblizovať nám tvár. Niektoré baktérie nachádzajúce sa v slinách psov sú zoonotické, čo znamená, že zvieratá ich oblizovaním môžu preniesť na človeka a tak spôsobiť choroby.
Bežnými príkladmi zoonotických baktérií sú rôzne nákazy, ako napríklad salmonela, clostridium a iné. Tieto patogény sa ľahko prenášajú výkalmi, z ktorých mnohé spôsobujú hnačku. Podľa pána Oxforda sa odhaduje, že infekciu kampylobakteriózy v sebe má menej ako polovica psov, väčšina bez symptómov. Napriek tomu sa ľudia môžu nakaziť celkom ľahko, ak nemajú správnu hygienu.

Psie ústa nie sú čistejšie ako ľudské
Ako vraví pani doktorka Katy Nelsonová, to, že psie ústa sú čistejšie než tie ľudské je mýtus. Priemerný človek si totiž umýva zuby dvakrát denne, neje veci zo zeme ani si neoblizuje svoje rany. Psie sliny sú taktiež útočiskom pre baktérie, ktoré v sebe majú schopnosť spôsobiť smrteľné infekcie, ako sepsa, ktorá môže viesť k zlyhaniu orgánov.
Aj keď to vo filmoch môže vyzerať dobre, nikdy nenechajte svojho domáceho miláčika olizovať vám otvorenú ranu alebo ranu po porezaní.
(B.K., rd.com)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

