Toto sa stane, ak necháte svojich psov olizovať vám tvár
Každý milovník a majiteľ psov môže určite potvrdiť, že jednou z najlepších vecí po tom, ako sa vrátite domov je váš, netrpezlivo čakajúci štvornohý miláčik, ktorý vám od radosti, že vás opäť vidí pooblizuje celú tvár. Aj keď náklonnosť vášho psíka vítate s radosťou, možno by ste si mali rozmyslieť, či mu to nabudúce dovolíte.
John Oxford, profesor virológie a bakteriológie z univerzity v Londýne vysvetlil, prečo by sme nemali nechať našich psov oblizovať nám tvár. Niektoré baktérie nachádzajúce sa v slinách psov sú zoonotické, čo znamená, že zvieratá ich oblizovaním môžu preniesť na človeka a tak spôsobiť choroby.
Bežnými príkladmi zoonotických baktérií sú rôzne nákazy, ako napríklad salmonela, clostridium a iné. Tieto patogény sa ľahko prenášajú výkalmi, z ktorých mnohé spôsobujú hnačku. Podľa pána Oxforda sa odhaduje, že infekciu kampylobakteriózy v sebe má menej ako polovica psov, väčšina bez symptómov. Napriek tomu sa ľudia môžu nakaziť celkom ľahko, ak nemajú správnu hygienu.
Psie ústa nie sú čistejšie ako ľudské
Ako vraví pani doktorka Katy Nelsonová, to, že psie ústa sú čistejšie než tie ľudské je mýtus. Priemerný človek si totiž umýva zuby dvakrát denne, neje veci zo zeme ani si neoblizuje svoje rany. Psie sliny sú taktiež útočiskom pre baktérie, ktoré v sebe majú schopnosť spôsobiť smrteľné infekcie, ako sepsa, ktorá môže viesť k zlyhaniu orgánov.
Aj keď to vo filmoch môže vyzerať dobre, nikdy nenechajte svojho domáceho miláčika olizovať vám otvorenú ranu alebo ranu po porezaní.
(B.K., rd.com)
Odporúčané články
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.