Toto sa stane, ak necháte svojich psov olizovať vám tvár
Každý milovník a majiteľ psov môže určite potvrdiť, že jednou z najlepších vecí po tom, ako sa vrátite domov je váš, netrpezlivo čakajúci štvornohý miláčik, ktorý vám od radosti, že vás opäť vidí pooblizuje celú tvár. Aj keď náklonnosť vášho psíka vítate s radosťou, možno by ste si mali rozmyslieť, či mu to nabudúce dovolíte.
John Oxford, profesor virológie a bakteriológie z univerzity v Londýne vysvetlil, prečo by sme nemali nechať našich psov oblizovať nám tvár. Niektoré baktérie nachádzajúce sa v slinách psov sú zoonotické, čo znamená, že zvieratá ich oblizovaním môžu preniesť na človeka a tak spôsobiť choroby.
Bežnými príkladmi zoonotických baktérií sú rôzne nákazy, ako napríklad salmonela, clostridium a iné. Tieto patogény sa ľahko prenášajú výkalmi, z ktorých mnohé spôsobujú hnačku. Podľa pána Oxforda sa odhaduje, že infekciu kampylobakteriózy v sebe má menej ako polovica psov, väčšina bez symptómov. Napriek tomu sa ľudia môžu nakaziť celkom ľahko, ak nemajú správnu hygienu.

Psie ústa nie sú čistejšie ako ľudské
Ako vraví pani doktorka Katy Nelsonová, to, že psie ústa sú čistejšie než tie ľudské je mýtus. Priemerný človek si totiž umýva zuby dvakrát denne, neje veci zo zeme ani si neoblizuje svoje rany. Psie sliny sú taktiež útočiskom pre baktérie, ktoré v sebe majú schopnosť spôsobiť smrteľné infekcie, ako sepsa, ktorá môže viesť k zlyhaniu orgánov.
Aj keď to vo filmoch môže vyzerať dobre, nikdy nenechajte svojho domáceho miláčika olizovať vám otvorenú ranu alebo ranu po porezaní.
(B.K., rd.com)
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?