Tradičná japonská chuť u vás v kuchyni! Vyskúšajte domáce SUSHI

Najvýraznejšia asociácia s jedlom sushi je práve surová ryba. Základom jedla je octom ochutená domäkka uvarená ryža a riasa nori, ktorá ale nemusí byť prítomná pri všetkých typoch sushi. V dnešnom recepte nájdete postup na základné maki sushi.
Budete potrebovať:
200 g sushi ryža;
200 ml vody;
2 PL ryžový ocot;
1 PL cukor;
4-5 plátkov riasy nori;
Avokádo/losos/uhorka/surimi tyčinky.
Náplň vášho sushi si môžete vybrať podľa preferencie. Všetko sa dá kombinovať, ale dajte si pozor na to, aby sa vám podarilo rolku zabaliť.
Postup:
Základom sushi je ryža, ktorá sa ale varí v pomere s vodou 1:1. Ryžu dôkladne premývajte až dovtedy, dokiaľ nebude voda úplne číra. Ryžu začnite variť vo vode a priveďte do varu. Keď už voda vrie ryžu prikryte a varte na najmenšom plameni ďalších 15 minút. Potom ryžu odstavte, nechajte zakrytú stáť asi 10 minút a následne nechajte vychladnúť.
Ryžový ocot zmiešajte s cukrom a na jemnom plameni povarte dokiaľ sa cukor neroztopí. Nechajte vychladnúť. Zatiaľ si môžete pripraviť pomôcky k rolovaniu sushi. Potrebujete misku s vodou na namáčanie rúk, bambusovú podložku a potravinovú fóliu, ktorú položíte na podložku. Ocot s cukrom jemne vmiešajte do vychladenej ryže.
Polovicu riasy si položte na podložku lesklou stranou dole. Na matnú stranu si naneste tenkú vrstvu ryže a do stredu dajte lososa alebo inú náplň, ktorú ste si zvolili. Valček sa snažte zavinúť pevne, aby sa vám rolka nerozpadla. Vždy predtým ako naberáte ryžu, nezabudnite si ruky namočiť.
Rolku nakrájajte na rovnako široké malé kúsky a podávajte so sójovou omáčkou a wasabi pastou. Dobrú chuť.
(VT)
Odporúčané články

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Spomienka na školskú jedáleň alebo sladký pôžitok z detstva? Nadýchané mini buchtičky z jemného kysnutého cesta, upečené dozlatista a zaliate hustým vanilkovým krémom, si zamiluje celá rodina. Stačí niekoľko poctivých surovín, trocha trpezlivosti a výsledok stojí za to.