Urbanova veža odhaľuje svoju pôvodnú krásu
Sedem mesiacov bola národná kultúrna pamiatka Urbanova veža zahalená lešením. Po obnove a reštaurovaní strechy a fasády až po prvé nadzemné podlažie sa opäť zaskvie v pôvodnej kráse.
V piatok (9. 10. 2020) začala demontáž lešenia. Je bodkou za prvou etapou finančne i odborne náročných prác, ktoré majú pamiatke vrátiť jej historickú tvár z obdobia pred rekonštrukciou v roku 1967, ktorú si vyžiadal zničujúci požiar 3. decembra 1966.
Ďalším krokom je obnova strechy nad arkádami. Po nej bude nasledovať druhá etapa – obnova priestoru pod arkádami, vrátane reštaurovania vzácnych náhrobných kameňov osadených do stien veže.
Nezisková organizácia Perly gotickej cesty, ktorá získala na medzinárodný projekt 536-tisíc eur z fondov Európskej únie, plánuje aj obnovu interiéru pamiatky. Dodávateľom je spoločnosť Villard, ktorá pracovala okrem iného na obnove Dómu sv. Alžbety, Kaplnky sv. Michala (získala cenu Fénix za najlepšie zrekonštruovanú pamiatku na Slovensku za rok 2006), Malej scény Štátneho divadla (Štúdio Smer), budovy Východoslovenského múzea, Kostola premonštrátov a ďalších pamiatok nielen v Košiciach.
[ad][/ad]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.