Už čoskoro si pospíme o hodinu dlhšie. Dôjde k zrušeniu striedania časov?
Už čoskoro nás čaká zmena času z letného na zimný. Pomerne často diskutovaná téma je aj naďalej kameňom úrazu na ktorom sa zatiaľ Európska únia nevie jednoznačne dohodnúť.
V nedeľu 29. októbra 2023 o 3:00 hod. ráno nastane zmena času. Hodiny si posunieme na 2:00 h ráno. Pri prechode z letného na zimný čas si pospíme o hodinu dlhšie, avšak daňou za dlhší spánok bude skracovanie denného svetla.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Košičania vyzbierali za dva mesiace viac než 3 tony oleja. Kde všade môžete nádoby nájsť?
Letný čas sa začína vždy v poslednú marcovú nedeľu a trvá do posledného októbrového víkendu. Nie všetky krajiny a regióny sveta však dodržiavajú zmenu času. Existujú miesta, ktoré si ponechávajú rovnaký čas po celý rok.
Čas sa nemení na Islande, keďže sa krajina nachádza pomerne ďaleko na severe, ľudia tam nechcú využívať letný čas. Nemení sa ani v Rusku, kde je od októbra 2014 zachovaný zimný čas.
Zrušenie striedania časov
O zrušení striedania letného a zimného času sa diskutovalo ešte pred pandémiou v roku 2018. Ako uvádza imeteo.sk, Európska únia vyzvala členské štáty, aby sa medzi sebou dohodli a ponechali si buď zimný alebo letný čas. Po finálnej dohode je jasné, že k zjednoteniu času do konca roka 2026 nedôjde.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Nie všetci rodičia majú nárok na 200-eurový daňový bonus na dieťa. A čo vy?
Zmena času dvakrát do roka ostáva platnosti až do roku 2027. Až ďalšie rokovania europolitikov na témy zmeny času ukážu, či k zrušeniu striedania zimného a letného času naozaj dôjde.
Ako ďalej uvádza imeteo.sk, z ankety z roku 2018 vyplynulo, že obyvatelia Rumunska, Česka, Belgicka, Holandska, Dánska a Fínska, chcú ponechanie zimného času. Pre Slovákov by to znamenalo, že v lete by slnko vychádzalo už po 3:00 hod., a zároveň by sme prišli o dlhé letné večery.
(NM)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.