Už čoskoro si pospíme o hodinu dlhšie. Dôjde k zrušeniu striedania časov?
Už čoskoro nás čaká zmena času z letného na zimný. Pomerne často diskutovaná téma je aj naďalej kameňom úrazu na ktorom sa zatiaľ Európska únia nevie jednoznačne dohodnúť.
V nedeľu 29. októbra 2023 o 3:00 hod. ráno nastane zmena času. Hodiny si posunieme na 2:00 h ráno. Pri prechode z letného na zimný čas si pospíme o hodinu dlhšie, avšak daňou za dlhší spánok bude skracovanie denného svetla.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Košičania vyzbierali za dva mesiace viac než 3 tony oleja. Kde všade môžete nádoby nájsť?
Letný čas sa začína vždy v poslednú marcovú nedeľu a trvá do posledného októbrového víkendu. Nie všetky krajiny a regióny sveta však dodržiavajú zmenu času. Existujú miesta, ktoré si ponechávajú rovnaký čas po celý rok.
Čas sa nemení na Islande, keďže sa krajina nachádza pomerne ďaleko na severe, ľudia tam nechcú využívať letný čas. Nemení sa ani v Rusku, kde je od októbra 2014 zachovaný zimný čas.
Zrušenie striedania časov
O zrušení striedania letného a zimného času sa diskutovalo ešte pred pandémiou v roku 2018. Ako uvádza imeteo.sk, Európska únia vyzvala členské štáty, aby sa medzi sebou dohodli a ponechali si buď zimný alebo letný čas. Po finálnej dohode je jasné, že k zjednoteniu času do konca roka 2026 nedôjde.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Nie všetci rodičia majú nárok na 200-eurový daňový bonus na dieťa. A čo vy?
Zmena času dvakrát do roka ostáva platnosti až do roku 2027. Až ďalšie rokovania europolitikov na témy zmeny času ukážu, či k zrušeniu striedania zimného a letného času naozaj dôjde.
Ako ďalej uvádza imeteo.sk, z ankety z roku 2018 vyplynulo, že obyvatelia Rumunska, Česka, Belgicka, Holandska, Dánska a Fínska, chcú ponechanie zimného času. Pre Slovákov by to znamenalo, že v lete by slnko vychádzalo už po 3:00 hod., a zároveň by sme prišli o dlhé letné večery.
(NM)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.