Úžasné nebeské divadlo. Slovensko sledovalo zatmenie Mesiaca
V utorok (16. júla) v noci bolo zo Slovenska viditeľné čiastočné zatmenie Mesiaca.
„Mesiac vyšiel16. júla o 20.40 hod. Čiastočné zatmenie sa začalo o 22.01 hod. Maximálna fáza zatmenia nastala o 23.31 hod. a počas nej bol tieň Zeme zakrýtý 65 percentami mesačného kotúča. Mesiac vyšiel z tieňa Zeme o 00.59 hod.,“ vysvetlil vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici Ján Svoreň.
Podľa SAV bolo možné už pri východe mesiaca pozorovať náš prirodzený satelit v polotieni. Mesiac z neho vyšiel ešte pred svojím západom o 02.17 hod. Zemský polotieň bol však voľným okom pozorovateľný len pri výnimočne kvalitných pozorovacích podmienkach.
Foto: TASRVidieť sme mohli aj planéty
„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to na stave zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý. Relatívnu tmavosť zatmení hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ povedal Svoreň.
V utorok bolo možné na oblohe pozorovať ešte aj planétu Saturn v súhvezdí Strelca a planétu Jupiter v súhvezdí Hodonosa.
[ad][/ad]Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


