V decembri ešte kosia aj pasú ovce
Rekordne teplú zimu využíva v Košiciach každý po svojom. Pár dní pred Vianocami bolo v meste vidieť zamestnancov Správy mestskej zelene s benzínovými kosačkami. Mesto informovalo, že jeho podnik v decembri nerobil žiadnu celoplošnú, ale len lokálnu kosbu.

„Vykášali sa plochy, na ktorých bola vysoká burina, aby na jar nebol problém s ich hrabaním,“ povedala hovorkyňa Linda Šnajdárová.
Fotografie koscov na sídlisku Terasa blízko budovy magistrátu dali miestni obyvatelia na sociálnu sieť s komentármi, že kosia „trojcentimetrovú trávu“. Vysokú burinu na snímkach nevidno.
Na december nezvyčajne zelená tráva potešila 71-ročného Jozefa Štaba, ktorý v záhradkárskej osade pri teplárni chová 32 oviec. Ďalej ich každý deň vyháňa na pašu popri rieke Hornád. „Pokiaľ nie je sneh a tráva stále rastie, bola by škoda nechať zvieratá ustajnené. Takto ušetrím zásoby nasušeného sena, ktoré im inak v zime treba dávať trikrát denne. A pohyb vonku im určite prospieva,“ hovorí.
Medzi železničnou traťou a cyklochodníkom chová ovce od roku 1990. Spomína si, že raz pásol už aj v januári.
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?