V decembri ešte kosia aj pasú ovce
Rekordne teplú zimu využíva v Košiciach každý po svojom. Pár dní pred Vianocami bolo v meste vidieť zamestnancov Správy mestskej zelene s benzínovými kosačkami. Mesto informovalo, že jeho podnik v decembri nerobil žiadnu celoplošnú, ale len lokálnu kosbu.
„Vykášali sa plochy, na ktorých bola vysoká burina, aby na jar nebol problém s ich hrabaním,“ povedala hovorkyňa Linda Šnajdárová.
Fotografie koscov na sídlisku Terasa blízko budovy magistrátu dali miestni obyvatelia na sociálnu sieť s komentármi, že kosia „trojcentimetrovú trávu“. Vysokú burinu na snímkach nevidno.
Na december nezvyčajne zelená tráva potešila 71-ročného Jozefa Štaba, ktorý v záhradkárskej osade pri teplárni chová 32 oviec. Ďalej ich každý deň vyháňa na pašu popri rieke Hornád. „Pokiaľ nie je sneh a tráva stále rastie, bola by škoda nechať zvieratá ustajnené. Takto ušetrím zásoby nasušeného sena, ktoré im inak v zime treba dávať trikrát denne. A pohyb vonku im určite prospieva,“ hovorí.
Medzi železničnou traťou a cyklochodníkom chová ovce od roku 1990. Spomína si, že raz pásol už aj v januári.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.