V jedálničku má netopiere aj žaby
Košická zoologická záhrada bude po prvýkrát chovať tropický druh. Takýmto „nováčikom“, ktorého priviezli z českého Hodonína, je sova okuliarnatá.
„Doposiaľ sme totiž chovali len sovy z palearktickej oblasti. Prišli k nám dva trojmesačné jedince sovy, samec a samica. Svoje pomenovanie tento druh získal podľa farby operenia okolo očí, ktoré pripomína okuliare. Jedince v našej zoo nie sú ešte plne vyfarbené,“ uviedol Josef Kindl z oddelenia vzdelávania a marketingu.
Sova okuliarnatá obýva nížinné dažďové lesy na rozsiahlom území Strednej a Južnej Ameriky a žije tiež na Karibských ostrovoch. Živí sa hlavne myšami a hmyzom, v jedálničku má aj kraby, netopiere, žaby a malé vtáky.
[ad][/ad]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.