V Košiciach vznikol zaujímavý startup. Rieši kvalitu a pravdivosť žurnalistiky
Bezplatná služba umožňuje prepojenie profesionálov pracujúcich v médiách so špecialistami z rôznych odvetví, ktorí sú pripravení reagovať na ich otázky. Nápad na startup vznikol pred vyše rokom. Stojí za ním trojica mladých východniarov: Jana Beerová a Miroslava Korytková, ktoré sa dlhoročne venujú médiám a public relations, a vývojár Zsolt Szabo so skúsenosťami v medzinárodných startupoch.
„V médiách sme často videli množstvo neoverených informácií. Z vlastnej novinárskej praxe viem, že získanie vyjadrenia od odborníka je časovo náročné a pritom veľmi dôležité pre zabezpečenie objektivity. Zároveň poznáme veľa špičkových odborníkov, ktorí by novinárom radi pomohli. Preto sme sa rozhodli vytvoriť bezplatnú službu Medializuj.sk, ktorá spája novinárov s odborníkmi a pomôcť tak obom stranám,” vysvetľuje Jana Beerová, spoluzakladateľka projektu.
[ad][/ad]Šanca pre zodpovednejšiu žurnalistiku
Do databázy sa môžu pridať novinári a odborníci z celého Slovenska. Stačí sa zaregistrovať a počkať na schválenie registrácie. „Všetky registrácie a rovnako aj všetky otázky od novinárov, ktoré sú zadané do systému, kontrolujeme manuálne, aby sme maximalizovali kvalitu služby,” hovorí Beerová.
Novinár môže po registrácii vytvoriť výzvy pre špecialistov pôsobiacich v konkrétnom odbore, ale vie aj položiť otázku širokej verejnosti, napríklad pri príprave ankety. Filtrácia je možná aj na základe regiónu pôsobenia a publicista môže kontaktovať respondenta aj individuálne.
Služba je zadarmo
Registrácia do zoznamu odborníkov prebieha nepretržite. Po zadaní základných údajov môže používateľ vyplniť svoj profesijný životopis, opísať svoje skúsenosti a úspechy, pridať rôzne odkazy či priložiť fotografie, ktoré smie novinár použiť v pripravovanom článku.
[ad2][/ad2]Služba prepájania novinárov a odborníkov je bezplatná. „Je pre nás dôležité, aby bola táto služba navždy poskytovaná zadarmo a veríme, že vďaka nej vznikne množstvo kvalitných textov, ktoré potešia čitateľov,” hovorí Beerová.
V budúcnosti pribudnú aj platené služby, ako napríklad distribúcia tlačových správ. Pilotne bol projekt spustený na Slovensku, v priebehu roka 2020 bude rozšírený do viacerých krajín Európy.
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.