V Košiciach vznikol zaujímavý startup. Rieši kvalitu a pravdivosť žurnalistiky
Bezplatná služba umožňuje prepojenie profesionálov pracujúcich v médiách so špecialistami z rôznych odvetví, ktorí sú pripravení reagovať na ich otázky. Nápad na startup vznikol pred vyše rokom. Stojí za ním trojica mladých východniarov: Jana Beerová a Miroslava Korytková, ktoré sa dlhoročne venujú médiám a public relations, a vývojár Zsolt Szabo so skúsenosťami v medzinárodných startupoch.
„V médiách sme často videli množstvo neoverených informácií. Z vlastnej novinárskej praxe viem, že získanie vyjadrenia od odborníka je časovo náročné a pritom veľmi dôležité pre zabezpečenie objektivity. Zároveň poznáme veľa špičkových odborníkov, ktorí by novinárom radi pomohli. Preto sme sa rozhodli vytvoriť bezplatnú službu Medializuj.sk, ktorá spája novinárov s odborníkmi a pomôcť tak obom stranám,” vysvetľuje Jana Beerová, spoluzakladateľka projektu.
[ad][/ad]Šanca pre zodpovednejšiu žurnalistiku
Do databázy sa môžu pridať novinári a odborníci z celého Slovenska. Stačí sa zaregistrovať a počkať na schválenie registrácie. „Všetky registrácie a rovnako aj všetky otázky od novinárov, ktoré sú zadané do systému, kontrolujeme manuálne, aby sme maximalizovali kvalitu služby,” hovorí Beerová.
Novinár môže po registrácii vytvoriť výzvy pre špecialistov pôsobiacich v konkrétnom odbore, ale vie aj položiť otázku širokej verejnosti, napríklad pri príprave ankety. Filtrácia je možná aj na základe regiónu pôsobenia a publicista môže kontaktovať respondenta aj individuálne.
Služba je zadarmo
Registrácia do zoznamu odborníkov prebieha nepretržite. Po zadaní základných údajov môže používateľ vyplniť svoj profesijný životopis, opísať svoje skúsenosti a úspechy, pridať rôzne odkazy či priložiť fotografie, ktoré smie novinár použiť v pripravovanom článku.
[ad2][/ad2]Služba prepájania novinárov a odborníkov je bezplatná. „Je pre nás dôležité, aby bola táto služba navždy poskytovaná zadarmo a veríme, že vďaka nej vznikne množstvo kvalitných textov, ktoré potešia čitateľov,” hovorí Beerová.
V budúcnosti pribudnú aj platené služby, ako napríklad distribúcia tlačových správ. Pilotne bol projekt spustený na Slovensku, v priebehu roka 2020 bude rozšírený do viacerých krajín Európy.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.