V Košiciach vznikol zaujímavý startup. Rieši kvalitu a pravdivosť žurnalistiky
Bezplatná služba umožňuje prepojenie profesionálov pracujúcich v médiách so špecialistami z rôznych odvetví, ktorí sú pripravení reagovať na ich otázky. Nápad na startup vznikol pred vyše rokom. Stojí za ním trojica mladých východniarov: Jana Beerová a Miroslava Korytková, ktoré sa dlhoročne venujú médiám a public relations, a vývojár Zsolt Szabo so skúsenosťami v medzinárodných startupoch.
„V médiách sme často videli množstvo neoverených informácií. Z vlastnej novinárskej praxe viem, že získanie vyjadrenia od odborníka je časovo náročné a pritom veľmi dôležité pre zabezpečenie objektivity. Zároveň poznáme veľa špičkových odborníkov, ktorí by novinárom radi pomohli. Preto sme sa rozhodli vytvoriť bezplatnú službu Medializuj.sk, ktorá spája novinárov s odborníkmi a pomôcť tak obom stranám,” vysvetľuje Jana Beerová, spoluzakladateľka projektu.
[ad][/ad]Šanca pre zodpovednejšiu žurnalistiku
Do databázy sa môžu pridať novinári a odborníci z celého Slovenska. Stačí sa zaregistrovať a počkať na schválenie registrácie. „Všetky registrácie a rovnako aj všetky otázky od novinárov, ktoré sú zadané do systému, kontrolujeme manuálne, aby sme maximalizovali kvalitu služby,” hovorí Beerová.
Novinár môže po registrácii vytvoriť výzvy pre špecialistov pôsobiacich v konkrétnom odbore, ale vie aj položiť otázku širokej verejnosti, napríklad pri príprave ankety. Filtrácia je možná aj na základe regiónu pôsobenia a publicista môže kontaktovať respondenta aj individuálne.
Služba je zadarmo
Registrácia do zoznamu odborníkov prebieha nepretržite. Po zadaní základných údajov môže používateľ vyplniť svoj profesijný životopis, opísať svoje skúsenosti a úspechy, pridať rôzne odkazy či priložiť fotografie, ktoré smie novinár použiť v pripravovanom článku.
[ad2][/ad2]Služba prepájania novinárov a odborníkov je bezplatná. „Je pre nás dôležité, aby bola táto služba navždy poskytovaná zadarmo a veríme, že vďaka nej vznikne množstvo kvalitných textov, ktoré potešia čitateľov,” hovorí Beerová.
V budúcnosti pribudnú aj platené služby, ako napríklad distribúcia tlačových správ. Pilotne bol projekt spustený na Slovensku, v priebehu roka 2020 bude rozšírený do viacerých krajín Európy.
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.