V košickej zoo sa chytali netopiere
Počas troch ročníkov Európskej noci netopierov v Zoologickej záhrade v Košiciach sa podarilo odchytiť štyri druhy netopierov – večernicu hvizdavú, večernicu pozdnú, netopiera vodného a ucháča svetlého.
Ako uviedol Ľuboš Korytár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, vo štvrtok (30. 8.) v rámci štvrtého ročníka sa do špeciálnej siete nechytil žiaden netopier. „Túto akciu už tradične koncipujem v dvoch rovinách. Prvá je viac-menej teoretická, kde formou interaktívnej prednášky približujem ľudom základné fakty zo života biológie a ekológie netopierov a v a druhej časti podujatia zvyknem predviesť praktický odchyt netopierov, ktoré sa vyskytujú v tejto lokalite,“ spresnil s tým, že pre prípad, ak sa odchyt pomocou siete málo odrážajúcej ultrazvuk nepodarí, na akciu zabezpečí mumifikované netopiere, ktoré slúžia k výkladu.
[ad][/ad]Dravce škodlivého hmyzu
Prelety netopierov monitoruje počas odchytu ultrazvukový detektor, vďaka ktorému ich môžu návštevníci počuť a identifikovať, o aký druh ide. „Na Slovensku máme zdokumentovaný výskyt 28 druhov netopierov. V rámci celej Európy je to 45 až 50 druhov,“ priblížil Korytár.
Ako uviedol, netopiere sú významnou zložkou fauny a sú predátormi aj škodlivých druhov hmyzu. „Sú tiež veľmi významnými opeľovačmi rastlín v subtrópoch a trópoch – vďačíme im za viac ako polovicu druhov exotických plodín, ktoré sú na svete dopestovávané. Okrem toho produkujú veľmi kvalitné hnojivo guáno,“ dodal.
Foto: TASR(TASR, JH)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.