V košickej zoo sa chytali netopiere
Počas troch ročníkov Európskej noci netopierov v Zoologickej záhrade v Košiciach sa podarilo odchytiť štyri druhy netopierov – večernicu hvizdavú, večernicu pozdnú, netopiera vodného a ucháča svetlého.
Ako uviedol Ľuboš Korytár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, vo štvrtok (30. 8.) v rámci štvrtého ročníka sa do špeciálnej siete nechytil žiaden netopier. „Túto akciu už tradične koncipujem v dvoch rovinách. Prvá je viac-menej teoretická, kde formou interaktívnej prednášky približujem ľudom základné fakty zo života biológie a ekológie netopierov a v a druhej časti podujatia zvyknem predviesť praktický odchyt netopierov, ktoré sa vyskytujú v tejto lokalite,“ spresnil s tým, že pre prípad, ak sa odchyt pomocou siete málo odrážajúcej ultrazvuk nepodarí, na akciu zabezpečí mumifikované netopiere, ktoré slúžia k výkladu.
[ad][/ad]Dravce škodlivého hmyzu
Prelety netopierov monitoruje počas odchytu ultrazvukový detektor, vďaka ktorému ich môžu návštevníci počuť a identifikovať, o aký druh ide. „Na Slovensku máme zdokumentovaný výskyt 28 druhov netopierov. V rámci celej Európy je to 45 až 50 druhov,“ priblížil Korytár.
Ako uviedol, netopiere sú významnou zložkou fauny a sú predátormi aj škodlivých druhov hmyzu. „Sú tiež veľmi významnými opeľovačmi rastlín v subtrópoch a trópoch – vďačíme im za viac ako polovicu druhov exotických plodín, ktoré sú na svete dopestovávané. Okrem toho produkujú veľmi kvalitné hnojivo guáno,“ dodal.
Foto: TASR(TASR, JH)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.