V košickej zoologickej záhrade chovajú ohrozené vtáky s najkrajším spevom
Zoologická záhrada Košice chová ako jediná zoo na Slovensku šámy trojfarebné, ktoré sú ohrozeným druhom spevavcov. Ich počty v prírode rýchlo klesajú najmä z dôvodu odchytu pre súťaže v speve vtákov.
Ako zoo informuje na svojej webovej stránke, tento spevavec obýva veľké územie od Indie po Indonéziu. Vyskytuje sa vo vlhkých nížinných lesoch, mangrovoch, ale tiež záhradách.
„V rámci populácie vytvára šáma trojfarebná celkom 18 poddruhov, každý z nich sa vyskytuje na veľmi malom území. Počty jedincov jednotlivých poddruhov nie sú známe,“ uvádza s tým, že sú považované za vtáka s najkrajším hlasovým prejavom.
[ad][/ad]„Mnoho ľudí ich chce mať doma, no ešte viac ľudí sa o ne nevie postarať. Tak žijú krátko a kupujú si nové. Ohrozené sú práve pre obchodovanie na čiernom trhu,“ vysvetlil inšpektor chovu Jozef Lenard. Podľa jeho ďalších slov ide o prevažne hmyzožravé vtáky, no potravu si dopĺňajú aj ovocím a čiastočne i semenami. Samec sa od samice líši dlhším chvostom a výraznejšími farbami.
Pár týchto vtákov získala ZOO Košice v súvislosti so zapojením sa do ochranárskej kampane Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií, ktorá je zameraná na ochranu spevavcov v juhovýchodnej Ázii Silent forest – Stíchnutý les. Keďže ide o plaché vtáky, v súčasnosti si zvykajú na nové prostredie.
Foto: TASR(TASR, ROČ)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.