V Kostoľanoch nad Hornádom má farár za farou farmu so zvieratami
Rímskokatolícky farár Stanislav Stronček, ktorý pôsobí v Kostoľanoch nad Hornádom pri Košiciach, dostal pred rokmi do daru štyri ovečky. Neskôr k nim pribudli sliepky, zajace a bažanty.
Dvor sa rozrástol aj o ďalšie zvieratá, ako páv, vtáčiky, holuby, prepeličky, husi, morky či rybičky. Dnes s úsmevom hovorí, že chovateľom zvierat nikdy nechcel byť, ale jeho Farma u farára je pre neho veľkým relaxom.
„Nebol to môj výmysel. Ja som nikdy nemal úmysel byť chovateľom. Ale pochádzam z rodiny, kde sme chovali. A keď som tu prišiel, dostal som prvý darček od prvoprijímajúcich detí. Mali sme tému na prvé sväté prijímanie Dobrý pastier. Kúpili mi štyri ovečky. Je tu veľká záhrada, tak aby sa tu ovečky pásli,“ opísal dekan.
[ad][/ad]Exkurzia pre deti
Zajace a sliepky mu daroval brat a bažanta dostal od bratranca. Postupne sa jeho farma rozširovala. „Takže tu vznikla taká archa, „zberateľňa“ zvieratiek.“ Niektoré deti z farnosti totiž doniesli zvieratká, ktoré nemohli chovať doma. „Tak využili veľkú farskú záhradu,” dodal.
Na exkurzie na farmu chodia deti z miestnej materskej aj základnej školy. V Kostoľanoch na farme už boli aj školáci z Košíc. Deti sú podľa farára ochotné aj pomáhať na farme. Najkrajším kúskom farmy je podľa neho zlatý bažant a páv, ktorého mu kúpili k narodeninám. Vzácne sú pre neho aj sliepky hodvábničky brazílskej.
Dekan dostal pred tromi rokmi nápad, ako ukázať zvieratá z farmy veriacim a vymyslel živý Betlehem. Nielen so živými zvieratami, ale aj Jozefom, Máriou, Ježiškom a živou hudbou.
Farár hovorí, že starostlivosť o farmu si vyžaduje veľa času i skoré vstávanie. „Ale mňa to veľmi baví a robím to pre potešenie iných,“ zdôrazňuje, hoci mená svojim zvieratám nedáva.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.