V Lemešanoch nainštalovali nadrozmernú veľkonočnú kraslicu
Na námestí v obci Lemešany v okrese Prešov nainštalovali v sobotu najväčšiu kraslicu na Slovensku, ozdobenú vrchnákmi z PET fliaš. Nadrozmerné vajce, ktoré meria 510 centimetrov a váži približne 600 kilogramov, je zapísané do Knihy slovenských rekordov.
„Inšpiroval nás rekord v Pavlovciach nad Uhom. Deti mi zbierali vrchnáky z PET fliaš. Nevedeli sme, čo s nimi, tak som urobil do svojej záhradky polystyrénové polmetrové vajce – kraslicu. Keď po veľkonočných sviatkoch hlásili v rádiu, že je nejaký slovenský rekord týkajúci sa kraslice, tak sme si povedali, že urobíme desaťkrát väčšiu,“ uviedol pre TASR autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian.
[ad][/ad]Najprv bolo podľa neho potrebné vyzbierať dostatočný počet vrchnákov, obrátil sa preto na materskú školu, vyhlásil súťaž v zbere a pomohli mu i zo Základnej školy v Budimíre. „Keď sme mali vrchnákov už dosť, zohnal som sponzorov na materiál. Potrebovali sme asi 21 kubických metrov 15 centimetrov hrubého polystyrénu. Robili sme polmetrový korpus. Je tam 33 vrstiev, ktoré sme najprv potrebovali orezať, zmontovať, znova orezať a obrúsiť. Na to sme dali stierku a na ňu sa bielym exteriérovým lepidlom podľa vzorky lepili vrchnáky,“ vysvetlil Kuruc. „Najprv sa do toho zapojila rodina a potom sa pridali i ostatní. Pomohla nám i obec a sponzori,“ dodal Kuruc.
Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov a pri jej výrobe použili približne 60.000 vrchnákov. Na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany.
(TASR)
foto: tasr
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.