V marci oslavujeme špeciálny deň jedla na paličke
Je známe, že marec je mesiacom kníh, ale vedeli ste, že sa v tomto období oslavuje aj Svetový deň jedla na paličke? Tento spôsob prípravy jedla pochádza z USA. Pre Američanov je to typický spôsob konzumácie pochutín na štátnych, ale aj miestnych festivaloch. Sladké, slané, mäsové, vegetariánske. Aj také môžu byť pochúťky, ktoré si môžete pripraviť. Inšpirujte sa.
Sendvič na paličke
Potrebujeme:
- 2 krajce chleba
- 4 plátky šunky
- 4 plátky syra
- 4 paradajky
- 4 plátky slaniny
- šalát
- 2 paličky na špízy
Postup:
Chlieb a paradajky nakrájame na štvrtiny. Potom už len všetky ingrediencie postupne napichneme na paličku. Podľa chuti si môžeme špíz namáčať do kečupu alebo horčice.
Sladká pochúťka na paličke
Potrebujeme:
- Strúhaný kokos
- Pomleté vlašské orechy
- Ovsené vločky jemné
- Pomleté hrozienka
- Med, maslo,voda – podľa konzistencie hmoty
- Paličky podľa potreby
Poleva:
- Čokoláda na varenie
- Smotana na šľahanie
Zdobenie
- Kokos
- Horká čokoláda
Postup:
Strúhaný kokos alebo pomleté vlašské orechy zmiešame s ovsenými vločkami, hrozienkami a maslom. Podľa hustoty zmesi pridáme vodu. Hmotu poriadne vypracujeme. Z pripravenej zmesi tvarujeme guľky, ktoré napichujeme na paličku. Zohrejeme si šľahačkovú smotanu, v ktorej rozpustíme čokoládu. Pripravené guľky na paličke namočíme do polevy z čokolády, posypeme kokosom, kakaom alebo inými ozdobami.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.