V Moldave nad Bodvou vítali jar
Tradičným vynášaním Moreny oslávili v piatok (22. 3.) príchod jari v Moldave nad Bodvou v okrese Košice – okolie.
V Moldave túto tradíciu obnovili pred 30 rokmi členovia bývalého Miniklubu, ktorý pôsobil pri mestskom kultúrnom stredisku.
„Neboli to folkloristi, ale skôr recesisti, ktorí sa tu neformálne stretávali, ale aj vzdelávali. Morena bola len čierna bábka so žltou tvárou, lebo to boli klubové farby, a podobala sa skôr na smajlíka ako na tradičné slamené figuríny, ktoré sa do 50. rokov minulého storočia vynášali v okolitých dedinách. Hŕstka klubistov sa prešla s bábkou po meste, zastavila sa na mestskom národnom výbore, kde ich jeho vtedajší predseda Ivan Sokolovský pohostil šiškami,“ zaspomínala Jana Kovácsová, vtedajšia vedúca klubu.
Tradícia sa pritom podľa nej neujala hneď na prvý raz a boli roky, keď sa Morena nevyniesla, ale aj také, keď sa vynášala trikrát. Po Nežnej revolúcii, keď sa zvyk rozšíril aj do okolia, ho gymnazisti z Moldavy nad Bodvou predvádzali aj v Rudníku a Poproči, kde si nositelia tradícii ešte naň spomínali. K Morene vtedy pribudol aj „dzedo“.
Každý rok inak
Zapaľovanie Moreny je tiež rituál, ktorý každý rok dopadne inak. Väčšinou je potrebné bábku poliať nejakou horľavinou. „Preto, keď sa raz obliala aj tyč a súčasný primátor Slavomír Borovský ju podpálil, takmer mu vzplanula aj ruka. V troch dekádach bol aj rok, keď ju nebolo možné horiacu hodiť do Bodvy, lebo v nej bolo málo vody,“ pokračovala Kovácsová.
Snáď najviac sa do pamäte Moldavčanov podľa nej vrylo vynášanie Moreny, keď ju „dievčatám na kultúre“ ukradli „chlapci z telky“ a vznikla z toho reportáž skrytej kamery, keďže krádež bola len zinscenovaná, ale hľadanie a panika reálne. Záznam mal veľký úspech, bol súčasťou Moldavských dní, vyhral niekoľko ocenení a často sa premietal aj v iných televíziách.
[ad][/ad]Novodobá tradícia
Zvyk už má svoju vlastnú novodobú tradíciu a prešiel ako väčšina folklórnych prejavov od pôvodnej recesie, cez hľadanie autentických foriem, rozširovanie a zužovanie repertoáru až po novodobé symbolické udržiavanie tradície, ktorá už k mestu Moldava nad Bodvou neodmysliteľne patrí.
Vynášanie Moreny je pravdepodobne starý pohanský zvyk spojený s kolobehom života v prírode. Najmä na vidieku pretrval aj v období kresťanstva.
[ad2][/ad2]Foto: Veronika Janušková
(TASR, JH)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.