V pondelok nás čaká najjasnejší supermesiac
Podľa informácií zo stránky imeteo.sk nás v pondelok (9. 3.) čaká nádherné nebeské divadlo. Tento rok bude práve v marci najväčší a najjasnejší spln.
O supermesiaci hovoríme vtedy, ak Mesiac na svojej obežnej dráhe dosiahne svoj najbližší bod k Zemi. Keď Mesiac v splne dosiahne tento bod, odborne nazývaný perigeum, na oblohe sa zdá byť o niečo väčší a jasnejší ako zvyčajne.
Spln v pondelok vyvrcholí pred 19. hodinou a pri polojasnej oblohe by mala byť veľká pravdepodobnosť, že ho budeme môcť pozorovať.
Ako sa v článku uvádza, aj splny majú svoje pomenovania. Februárový spln sa nazýva snehovým, pretože väčšinou počas neho nastáva obdobie silného sneženia. Tento rok nás po februárovom splne zasiahlo niekoľko víchric, na čele so Sabinou.
V marci tak môžeme pozorovať červí Mesiac. Odkiaľ takéto pomenovanie? Ešte domorodí obyvatelia Ameriky si všimli, že po tomto splne nastáva už oteplenie, pôda rozmŕza a začína vyliezať hmyz a červy.
[ad][/ad]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.