Včely sú príkladom pre ľudí
Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov ZO Košice a MIMI farmou vytvorila výstavu, kde sa návštevníci budú môcť oboznámiť s rôznymi včelárskymi pomôckami, historickými prístrojmi využívanými pri včelárení kedysi, ale aj modernými pomôckami a najnovšími úľmi.
Posledná tohtoročná výstava v botanickej záhrade sa uskutoční od 4.11. 2016 do 20.11. 2016, v čase od 9:00 do 17:00 hod., na Mánesovej 23. Najväčším lákadlom najmä pre detských návštevníkov bude istotne špeciálny úľ s presklenou stenou, v ktorom bude možné pozorovať živé pracovité včelstvo.
„Včely sú príkladne usilovné. Vzorne spolupracujú na spoločnom diele. Každá má pridelenú nezastupiteľnú úlohu vo všetkých fázach svojho života. Fungovanie včelstva ako dokonale organizovanej mnohopočetnej rodiny je tým najideálnejším prirodzeným príkladom aj pre nás ľudí,“ vysvetľuje Robert Gregorek, vedúci Oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
Ochutnajte medové dobroty
Počas celej doby výstavy budú k dispozícii členovia SZV ZO Košice, ktorí zabezpečia poradenskú činnosť a predaj medu a včelích produktov.
„Novinkou tohtoročnej výstavy bude v sobotu 5. novembra 2016 súťažná degustácia lokálnych medov. Návštevníci budú môcť ochutnať rôzne medy a rozhodnúť o najlepšom. Predpokladáme, že tak ako po minulé roky aj teraz návštevníci ocenia možnosť zakúpiť si včelie produkty priamo od včelárov,“ poznamenáva predseda Slovenského zväzu včelárov ZO Košice, Eduard Grega.
Vyrobte si sviečku z včelieho vosku
Okrem súťažnej degustácie čaká na návštevníkov v sobotu aj ďalší pestrý program. Medovnikárka Renáta Hladová predvedie umenie pečenia a zdobenia medovníkov. Odprezentujú sa aj výrobcovia včelárskych pomôcok a predajcovia produktov. Pripravené budú zároveň aj prednášky pre včelársku, ale aj laickú verejnosť. O 10:00 hod. predstaví Jaroslav Gasper technológiu včelárenia – Úľový priestor verzus včely a o 14:00 hod. vystúpi lekár Štefan Košlík s prednáškou Využitie peľu a iných včelích produktov v medicíne.
Počas celej doby trvania výstavy sa budú môcť záujemcovia pod vedením MIMI farmy priučiť práci s včelím voskom a vyrobiť si vlastnú sviečku. Zároveň prostredníctvom filmovej prezentácie sa návštevníci budú môcť dozvedieť viac o včelárení v minulosti a dnes.
Pomáhajme včelám
„Včely citlivo reagujú na zmeny a sú veľmi závislé na životnom prostredí. Príroda okolo nás je naopak existenčne závislá na včelách. Nie každý moderný človek si túto previazanosť dostatočne uvedomuje. Je dôležité si pripomenúť našu povinnosť pomáhať prírode vysporiadať sa so zmenami, ktoré sme svojim počínaním vyvolali. Včely potrebujú pomoc človeka, aby vedeli aj naďalej človeku a prírode prospievať. Chov včiel nie je v žiadnom prípade len o získavaní medu. Hodnotné včelie produkty sú len drobnou odmenou za prácu včelárov pri podpore nenahraditeľnej opeľovacej činnosti včiel,“ objasňuje Gregorek.
„Celoročne je v botanickej záhrade sprístupnený včelársky náučný chodník, ku ktorému bude počas výstavy pripravený znalostný odpoved pre detských návštevníkov a na najúspešnejších bude čakať malá sladká včelia odmena,“ hovorí riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, Sergej Mochnacký.
(RED)
Ilustračná foto: shutterstock
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.