Vďaka tomuto ovociu sa budete cítiť zdravšie
Avokádo pochádza od juhoamerických Indiánov, ktorí z avokáda pálili smotanový likér. Poznajú ho už osemtisíc rokov. Patrí medzi najzdravšie ovocie sveta, pretože len máloktoré druhy ovocia sú tak všestranne využiteľné a nutrične bohaté. A predsa sa nájdu medzi nami takí, ktorí ho ešte neochutnali.
Nutričné hodnoty iných druhov ovocia majú relatívne vysoký obsah sacharidov a cukru. Napríklad kiwi má na 100 gramov až 15 gramov sacharidov, z čoho 9 gramov je cukor a 3 gramy tvorí vláknina. Avokádo má až 13 krát menej cukru ako spomínané kiwi a dvojnásobné množstvo vlákniny. Čo sa týka tuku, priaznivo vplýva na cholesterol.
Účinky avokáda
Má vysoký obsah draslíka, ktorý podporuje zdravie kostí a srdca. Obsahuje vitamíny ako B6, B9, C, E a K1. Vitamíny udržujú správnu hladinu krvného tlaku, zlepšujú imunitu a kvalitu pokožky. V avokáde sú obsiahnuté fytochemikálie a výživné látky rastlinného pôvodu, ktoré ničia nádorové bunky.
Ako správne kupovať avokádo?
Farba tohto ovocia neznamená vždy zrelosť. To či je zrelé zistíme tak, že jemne stlačíme a skontrolujeme pevnosť avokáda. Ak je príliš tvrdé, je ešte nezrelé a konzumovalo by sa nám ťažko.
Často sa nám môže stať, že nám zhnije až doma. Ak pri stlačení zostane v jeho šupe väčšia priehlbina, je už prezreté, avšak stále nie je neskoro. V tomto prípade je vhodné do pomazánky alebo guacamole.
A ako si také guacamole pripraviť, vám ukážeme v dnešnom recepte, ktorý nájdete na druhej strane.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.