Vedeli ste toto o pudingu?
Roku 1947 uzrel svetlo sveta chutný a posilňujúci BB puding. Slovami jeho vynálezcu, ktorý si ho dopriaval každý deň: „Určený na posilnenie organizmu pre slabé, chudokrvné a rachitické deti, ženy v tehotenstve, dojčiace matky a všeobecne pre posilnenie organizmu dospelých.“
Menila sa doba i ľudia, ale dobré meno pudingu sa šírilo do všetkých kútov Slovenska. BB puding stal legendou.
Ľudovít Winter bol úspešný slovenský podnikateľ, videl po skončení vojny nedostatok výživných múčnych výrobkov na trhu, a to hlavne pre dojčatá a malé deti. Jeho neutíchajúci podnikateľský duch ho priviedol roku 1945 k založeniu firmy Panvita na výrobu detskej výživy.
Vývoj diétnych a výživných potravín realizovali odborníci s akademickým vzdelaním v potravinárskej chémii, odborníci a dietológovia zo Štátneho ústavu pre výživu a dietetiku a špičkoví pediatri tej doby. Výrobňa Panvity mala sídlo priamo v Piešťanoch a veľmi rýchlo sa stala úspešnou.
BB puding bolo možné dostať najprv v lekárňach, neskôr v obchodoch. A tento jedinečný puding s veľmi vyváženou receptúrou, na ktorej sa podieľali početní dietológovia i lekári na Slovensku, sa v nezmenenej podobe vyrába dodnes. Obsahuje kakaový prášok, jemné koreniny a unikátnu keksovú múčku. Bez nej by nebol puding tým, čím je.
Ako uvariť dobrý puding?
Základný recept na prípravu mnohých druhov pudingov z prášku.
Potrebujeme
- 1 puding (40 g
- 1 l mlieka
- 2 PL cukru
Postup: Polovicu mlieka dáme variť, v druhej polovici studeného mlieka rozmiešame pudingový prášok a cukor Keď začne mlieko vrieť, za stáleho miešania prilejeme studené mlieko s pudingom. Miešame tak dlho, až puding nezačne vrieť. Potom ho varíme ešte 1 – 2 minúty. Zložíme ho z tepla a ďalej spracovávame podľa príslušných receptúr.
Odporúčanie
Nezabudnite, že hotový puding je určený na rýchlu spotrebu!
Ide to aj v mikrovlnke
Vo vhodnej miske vložte do mikrovlnky mlieko. Ohrievajte päť minút pri výkone 800 – 900 W. Rozmiešajte práškový puding s cukrom v malom množstve mlieka. Keď začne mlieko v mikrovlnke vrieť, vyberte ho a vlejte rozmiešaný puding. Potom stačí už iba miešať a pochúťka je hotová.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.