Vedeli ste, že aj vôňa vie pomôcť vášmu zdraviu?
Vedeli ste, že aj vôňa má veľký vplyv na váš organizmus? Na vašu náladu, zdravotný stav ale tak isto má aj veľmi pozitívne účinky na vašu myseľ. Počuli ste už o takzvanej aromaterapii? Ide o druh alternatívnej medicíny, ktorá využíva prírodné rastlinné extrakty na podporu nášho zdravia. Aromaterapia používa aromatické éterické oleje v medicíne na zlepšenie zdravia tela, mysle a ducha. Je považovaná za umenie aj vedu. V poslednej dobe si aromaterapia získava viac uznania v oblasti vedy a medicíny.
Ľudia používajú aromaterapiu už tisíce rokov. Staroveké kultúry v Číne, Indii, Egypte a inde začlenili aromatické rastlinné zložky do živíc, balzamov a olejov. Tieto prírodné látky sa používali na lekárske a náboženské účely. Bolo známe, že majú fyzické aj psychické výhody.
Termín „aromaterapia“ vymyslel francúzsky parfumér a chemik René-Maurice Gattefossé v svojej knihe, ktorá vyšla v roku 1937. Predtým dokonca objavil liečivý potenciál levandule pri liečbe popálenín.
Presne takýto workshop ste mohli zažiť vo štvrtok (23.9.) v Košiciach, v Dobrej čajovni, ktorá sa nachádza na Mäsiarskej ulici. Workshop bol vedený Adrianou Šéry, ktorá sa tejto alternatívnej medicíne venuje už šesť rokov. Pracuje ako nezávislý wellness konzultant v doTerra. Táto spoločnosť sa zaoberá AromaTouch Technique, čo je vlastne technika, ako používať esenciálne oleje na zvýšenie a upevnenie zdravia. Taktiež pripravuje workshopy, ktoré sa zaoberajú vytvorením si osobného parfumu a varenie s esenciálnymi olejmi.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.