Vlaky zdravia, ktoré chránia naše srdcia
Ešte do konca budúceho týždňa si môžu ľudia nechať odmerať krvný tlak vo vlakoch medzi Bratislavou a Košicami. Ide o takzvané “Vlaky zdravia”, ktoré počas septembra jazdia po Slovensku v rámci akcie Spolu chránime Vaše srdcia.
„Je to výborná príležitosť nechať si preveriť svoj zdravotný stav. Nič to nestojí, dokonca som rád, že viem, ako na tom zdravotne som,” opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý si dnes tiež nechal vo vlaku zmerať krvný tlak. Vyzval zároveň aj ostatných cestujúcich, aby tak urobili tiež.
Vo Vlakoch zdravia si môžu ľudia počas cesty nechať odmerať krvný tlak, cholesterol, cukor aj srdcovú arytmiu. Vypravuje ich štátna Železničná spoločnosť Slovensko počas septembra na trati Bratislava – Košice a späť, konkrétne tri dni v každom týždni. Celkovo ich je 12 a posledný vlak zdravia vyrazí na trať 28. septembra.
Odborníci si zároveň podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej posvietia na zdravie Slovákov aj priamo na vlakových staniciach v Bratislave, Košiciach a vo Zvolene. „Záujemcom zdarma zmerajú krvný tlak, cholesterol, cukor a srdcovú arytmiu, vďaka čomu spoznajú svoje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení,” opísala. Cieľom akcie je podľa jej slov zvýšiť záujem ľudí o svoje zdravie a predchádzať tak srdcovocievnym ochoreniam, ktoré patria na Slovensku k najčastejším.
(TASR)
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.