Vlani zomrelo takmer 60-tisíc ľudí, najčastejšou príčinou bol COVID
Na Slovensku zomrelo v roku 2022 takmer 60-tisíc ľudí, čo bol druhý najvyšší počet od konca druhej svetovej vojny. Úmrtnosť na Slovensku klesla medziročne takmer o pätinu, stále však bola vyššia ako pred pandémiou. Informuje o tom v tlačovej správe Vladimíra Orgoňová, hovorkyňa Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
Po zohľadnení počtu obyvateľov však najhoršia situácia bola v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Štatistický úrad SR aktuálne zverejňuje definitívne údaje o počtoch zomretých podľa príčin úmrtí v SR za celý rok 2022.
COVID-19 spôsobil úmrtie 2,8 tisícom ľudí, a bol tak piatou najčastejšou príčinou smrti v minulom roku. Na Slovensku v roku 2022 zomrelo 59,6 tisíca ľudí, čo bolo o 19 percent menej ako v roku 2021. Napriek tomuto poklesu však Slovensko opäť zaznamenalo nadúmrtnosť, počet zomretých bol o 11 percent vyšší ako hodnoty päťročného priemeru rokov 2015-19 pred nástupom pandémie.
„Vplyv pandémie na spoločnosť v roku 2022 výrazne klesol, ale mierna nadúmrtnosť v porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou na Slovenku pretrvala. Počet zomretých bol stále druhý najvyšší od konca druhej svetovej vojny,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Košiciach a okolí vyčíňa žltačka
Doznievanie pandémie COVID-19 spôsobilo v minulom roku aj nadpriemernú hodnotu hrubej miery úmrtnosti. Ide o ukazovateľ, ktorý umožňuje objektívne porovnať aj úmrtnosť v krajoch, ktoré sa zásadne líšia veľkosťou a počtom obyvateľov. Počet zomretých prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov už v roku 2020 prekročil hodnotu 1 000 úmrtí a v roku 2021 sa dokonca zvýšil až na 1 350 úmrtí, čo bola druhá najvyššia hrubá miera úmrtnosti v povojnovej histórii Slovenska.
Minulý rok opäť klesla približne na úroveň 1 100 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov Slovenska, pričom približne od 70. rokov 20. storočia do vypuknutia pandémie to bolo od 900 do 1 000 zomretých na 100-tisíc obyvateľov. Najvyššia hrubá miera úmrtnosti bola zaznamenaná v roku 1921, keď počet zomretých na 100-tisíc obyvateľov prekročil 2,1 tisíca osôb.
Zomreli najmä seniori
Z hľadiska vekových štruktúr, 78 percent všetkých úmrtí bolo u osôb v seniorskom veku, teda vo vekovej skupine (65+). Ich podiel v štruktúre zomretých sa počas troch rokov pandémie ešte zvýšil. V absolútnych číslach až 46,4 tisíca zomretých predstavovali osoby v seniorskom veku. Medziročne významne, viac ako o pätinu, klesla úmrtnosť v skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov). Ale úmrtnosť v tejto pandémiou najviac ohrozenej vekovej skupine obyvateľstva bola stále o takmer 26 percent vyššia ako v priemere pred pandémiou. Pozitívny v minuloročnom vývoji bol fakt, že zomrelo menej osôb v produktívnom veku (15 – 64 r.) a detí do 14 rokov, ako v posledných piatich rokoch pred pandémiou.
Najmenej úmrtí v košickom regióne
V treťom roku pandémie bolo podstatne menej úmrtí na COVID-19 ako v prvých dvoch rokoch. Napriek nižšiemu počtu úmrtí táto príčina smrti pomerne významne ovplyvnila aj v roku 2022 vývoj úmrtnosti na Slovensku. Na infekciu zomrelo počas minulého roka 2,8 tisíca osôb. Bola to len pätina z rekordného počtu úmrtí v roku 2021, avšak, s takmer 5 percentným podielom na celom počte zomretých bol COVID-19 piatou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku v roku 2022. Situácia sa však odlišovala podľa krajov. Najhoršia situácia bola rovnako ako rok predtým v Trenčianskom kraji, kde na COVID-19 zomrelo 87 osôb na 100-tisíc obyvateľov. Naopak, najmenej infekcia zasiahla do úmrtnosti v košickom regióne, kde to bolo len 36 zomretých na 100-tisíc obyvateľov.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: V Košickej nemocnici sa zvýšil výskyt hepatitídy typu A
Dominovali tieto príčiny úmrtia
V štruktúre úmrtí dominovali na Slovensku tradičné príčiny úmrtí. Na choroby obehovej sústavy zomrelo v roku 2022 takmer 26,7 tisíca osôb a na celkovom počte zomretých sa podieľali 45 percent. Aj keď počet ochorení obehovej sústavy medziročne klesol, významne sa podieľal na zvýšení celkovej nadúmrtnosti v roku 2022. V porovnaní s predpandemickým obdobím bol počet úmrtí na choroby obehového systému vyšší o 4 percentá.
Ešte viac ako choroby obehového systému zvýšili celkovú nadúmrtnosť úmrtia spôsobené ochoreniami dýchacej sústavy. Tie zaznamenali veľmi vysoký, takmer 41 percentný nárast počtu úmrtí voči obdobiu pred pandémiou. Aj tu môže časť tak vysokej nadúmrtnosti súvisieť s koronavírusom. Na choroby dýchacej sústavy zomrelo vlani 5,6 tisíca osôb (9 percent zo všetkých úmrtí) a boli tak treťou najčastejšou príčinou úmrtí v SR.
Z analýzy počtu úmrtí podľa príčin, ktoré sa klasifikujú podľa 22 skupín ochorení Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH), mierne klesol počet úmrtí na druhú najčastejšiu príčinu smrti – nádory. V porovnaní s päťročným priemerom pred pandémiou, v roku 2022 predstavoval ich pokles viac ako štyri percentá, keď tejto príčine smrti podľahlo 13-tisíc ľudí (22 percent zo všetkých úmrtí). Štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby tráviacej sústavy (necelých šesť percent úmrtí), ktoré v roku 2022 zaznamenali 15-percentný nárast voči obdobiu pred pandémiou.
Zdroj: (SITA, ju)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.