Vo veku 113 rokov zomrel najstarší žijúci muž na svete
Japonec Masazó Nonaka, ktorého vlani v apríli uznala Guinnessova kniha rekordov za najstaršieho žijúceho muža na svete, zomrel v nedeľu ráno miestneho času vo veku 113 rokov. Informovala o tom agentúra Kjódó s odvolaním sa na jeho rodinu.
Nonaka, ktorý sa narodil 25. júla 1905 v meste Ašoro na severojaponskom ostrove Hokkaidó, zomrel vo svojom dome.
Guinnessova kniha rekordov Nonaku za najstaršieho žijúceho muža na svete uznala 10. apríla 2018, keď mal 112 rokov a 259 dní. Podľa spomínanej britskej organizácie titul najstaršieho žijúceho muža v záznamoch patrí tiež Japoncovi. Džiroemon Kimura zomrel 12. júna 2013 vo veku 116 rokov a 54 dní.
Čítal noviny a vychutnával si sladkosti
Nanoko vyrastal vo veľkej rodine a po svojich rodičoch prevzal riadenie krčmy, ktorú teraz vedie jeho vnučka. Podľa jeho príbuzných sa Nonaka, ktorý bol na invalidnom vozíku, pravidelne kúpal v horúcich prameňoch a takisto si rád vychutnával sladkosti, pozeral televíziu a čítal noviny. Jeho manželka, s ktorou mal Nonaka dvoch synov a tri dcéry, zomrela v roku 1992.
Za najdlhšie žijúceho človeka v záznamoch je považovaná Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov a 164 dní.
[ad][/ad](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.