Vo veku 113 rokov zomrel najstarší žijúci muž na svete
Japonec Masazó Nonaka, ktorého vlani v apríli uznala Guinnessova kniha rekordov za najstaršieho žijúceho muža na svete, zomrel v nedeľu ráno miestneho času vo veku 113 rokov. Informovala o tom agentúra Kjódó s odvolaním sa na jeho rodinu.
Nonaka, ktorý sa narodil 25. júla 1905 v meste Ašoro na severojaponskom ostrove Hokkaidó, zomrel vo svojom dome.
Guinnessova kniha rekordov Nonaku za najstaršieho žijúceho muža na svete uznala 10. apríla 2018, keď mal 112 rokov a 259 dní. Podľa spomínanej britskej organizácie titul najstaršieho žijúceho muža v záznamoch patrí tiež Japoncovi. Džiroemon Kimura zomrel 12. júna 2013 vo veku 116 rokov a 54 dní.
Čítal noviny a vychutnával si sladkosti
Nanoko vyrastal vo veľkej rodine a po svojich rodičoch prevzal riadenie krčmy, ktorú teraz vedie jeho vnučka. Podľa jeho príbuzných sa Nonaka, ktorý bol na invalidnom vozíku, pravidelne kúpal v horúcich prameňoch a takisto si rád vychutnával sladkosti, pozeral televíziu a čítal noviny. Jeho manželka, s ktorou mal Nonaka dvoch synov a tri dcéry, zomrela v roku 1992.
Za najdlhšie žijúceho človeka v záznamoch je považovaná Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov a 164 dní.
[ad][/ad](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.