Vo Vihorlatských vrchoch začal kvitnúť typický kvet pohoria
Na prechádzkach Vihorlatskými vrchmi je v súčasnosti možné vidieť typický kvet tohto pohoria zobrazený aj v znaku Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Ide o telekiu ozdobnú, ktorá práve začala kvitnúť. Informuje o tom CHKO Vihorlat na svojej internetovej stránke.
Telekia ozdobná (Telekia speciosa), mohutná rastlina so žltými kvetmi, sa dá nájsť napríklad pri jazere Morské oko, ktoré sa nachádza neďaleko obce Remetské Hámre v Sobranskom okrese. Obdobie jej kvitnutia sa v nižších polohách Vihorlatských vrchov skončí koncom júla, vo vyšších nadmorských výškach až v auguste. TASR o tom informoval strážca CHKO Vihorlat Ján Vataha.
[ad][/ad]V minulosti patrila na Slovensku k zákonom chráneným druhom, podľa súčasnej legislatívy sa na ňu už druhová ochrana nevzťahuje. Podľa Vatahových slov už nie je telekia natoľko vzácny druh, aby musel byť chránený.
Rodový latinský názov Telekia pochádza z 19. storočia a je odvodený od mena maďarského grófa a vášnivého cestovateľa Telekiho. Navrhol ho nemecký botanik ako poďakovanie grófovi za to, že mu sponzoroval jeho botanické výskumy.
Vihorlatské vrchy sú najvýchodnejšie slovenské vulkanické pohorie a patria medzi najlesnatejšie na Slovensku. Až 90 percent ich územia zaberajú predovšetkým bukové a jedľovo-bukové lesy.
Územie CHKO Vihorlat má výmeru 17.485 hektárov a rozprestiera sa v štyroch okresoch. Vyskytuje sa tam približne 200 druhov vyšších rastlín a vyše 2000 druhov bezstavovcov.
Vihorlat je významným z hľadiska prirodzenej akumulácie vôd, preto je od roku 1987 vyhlásený za chránenú vodohospodársku oblasť.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.