Voda odhalila tajomstvá. V Čiernom mori objavili najstarší vrak lode
Tím bulharských a anglických výskumníkov objavil v Čiernom mori neďaleko bulharského pobrežia vrak gréckej obchodnej lode, ktorá stroskotala pred vyše 2400 rokmi. Informáciu priniesla stanica BBC.
Dvadsaťtri metrov dlhú loď objavili na morskom dne vo vzdialenosti vyše 80 kilometrov od mesta Burgas. Kormidlo, lavice pre veslárov a aj obsah nákladného priestoru ostali v pôvodnom stave. Ide zrejme o najstarší neporušený vrak lode, aký sa kedy podarilo nájsť.
Vedci zaznamenali, že sa podobá na plavidlo antického hrdinu Odysea, ako je vyobrazené na gréckych nádobách z obdobia staroveku, keď sa na pobreží Čierneho mora nachádzali početné grécke kolónie.
[ad][/ad]Lovci pokladov sa k nej nedostanú
Na boku ležiaci vrak bol nájdený v hĺbke vyše dvoch kilometrov pod morskou hladinou, čo je priveľká hĺbka aj pre súčasných potápačov. Vďaka tomu však nehrozí riziko, že by sa k nemu mohli dostať lovci pokladov. Členom vedeckého tímu sa za pomoci dvoch podmorských robotov podarilo vytvoriť 3D obraz lode.
Odobrali tiež vzorky, ktorých vek určili uhlíkovou metódou. Zistili, že loď pochádza z obdobia okolo roku 400 pred n.l. V dobrom stave sa zachovala vďaka tomu, že morská voda v jej okolí neobsahuje kyslík.
Zatiaľ sa nevie, čo sa nachádza vo vnútri plavidla a na podrobnejší výskum budú potrebné ďalšie finančné prostriedky. „Ako archeológov nás zaujíma, čo sa z nálezu dozvieme o technológiách, obchodných vzťahoch a ľudských aktivitách v danej oblasti,“ povedala Helen Farrová, členka výskumného tímu, ktorý za tri roky svojej činnosti objavil celkovo už 67 vrakov, vrátane rímskych obchodných lodí a potopenej kozáckej obchodnej flotily zo 17. storočia.
[ad2][/ad2](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.