Voda odhalila tajomstvá. V Čiernom mori objavili najstarší vrak lode
Tím bulharských a anglických výskumníkov objavil v Čiernom mori neďaleko bulharského pobrežia vrak gréckej obchodnej lode, ktorá stroskotala pred vyše 2400 rokmi. Informáciu priniesla stanica BBC.
Dvadsaťtri metrov dlhú loď objavili na morskom dne vo vzdialenosti vyše 80 kilometrov od mesta Burgas. Kormidlo, lavice pre veslárov a aj obsah nákladného priestoru ostali v pôvodnom stave. Ide zrejme o najstarší neporušený vrak lode, aký sa kedy podarilo nájsť.
Vedci zaznamenali, že sa podobá na plavidlo antického hrdinu Odysea, ako je vyobrazené na gréckych nádobách z obdobia staroveku, keď sa na pobreží Čierneho mora nachádzali početné grécke kolónie.
[ad][/ad]Lovci pokladov sa k nej nedostanú
Na boku ležiaci vrak bol nájdený v hĺbke vyše dvoch kilometrov pod morskou hladinou, čo je priveľká hĺbka aj pre súčasných potápačov. Vďaka tomu však nehrozí riziko, že by sa k nemu mohli dostať lovci pokladov. Členom vedeckého tímu sa za pomoci dvoch podmorských robotov podarilo vytvoriť 3D obraz lode.
Odobrali tiež vzorky, ktorých vek určili uhlíkovou metódou. Zistili, že loď pochádza z obdobia okolo roku 400 pred n.l. V dobrom stave sa zachovala vďaka tomu, že morská voda v jej okolí neobsahuje kyslík.
Zatiaľ sa nevie, čo sa nachádza vo vnútri plavidla a na podrobnejší výskum budú potrebné ďalšie finančné prostriedky. „Ako archeológov nás zaujíma, čo sa z nálezu dozvieme o technológiách, obchodných vzťahoch a ľudských aktivitách v danej oblasti,“ povedala Helen Farrová, členka výskumného tímu, ktorý za tri roky svojej činnosti objavil celkovo už 67 vrakov, vrátane rímskych obchodných lodí a potopenej kozáckej obchodnej flotily zo 17. storočia.
[ad2][/ad2](TASR, ROČ)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.