Všetko o čaji…
Po vode sa vo svete vypije najviac čaju. Každý deň vypijú jednu šálku na celom svete milióny ľudí. Sprevádza nás počas celého života a preto sa mnohým ľuďom zdá obyčajný. Pre iných je to však celá filozofia. Pre niekoho je to osviežujúci nápoj na zahnanie smädu, pre iných zas jeho prípravu spájajú jasne stanovené čajové obrady. Počas storočí sa stal čaj najbohatším nápojom na svete.
Domnievate sa, že je to bežný nápoj, ktorý má doma každý. Nie, nie je to pravda. V čaji sa totiž skrýva omnoho viac než tušíte.
Z histórie
Dejiny čaju sa začali písať pred 5000 rokmi v Číne. Práve táto krajina je domovom čajovníka (Camelia sinensis). Podľa legendy objavil čaj čínsky cisár Šen-nung tak, že pri prevarení vody mu do kotlíka spadlo niekoľko lístkov čajovníku. Potom čo nápoj ochutnal, cítil sa svieži a viac nabudený. Od toho času pil tento chutný nápoj denne. Začiatkom 8. storočia priniesol čaj do Japonska buddhistický misionár a v 14. storočí sa pitie čaju v Japonsku stalo symbolom spoločenského postavenia. V 16. storočí sa prostredníctvom kresťanských misionárov čaj dostal do Európy. Spočiatku sa dovážal iba zelený čaj.
Čo je čajovník
Čajovník čínsky je vždy zelená rastlina. Pestuje sa vo forme kríkov. Má krásne biele kvety a plody podobné orechu. O kvalite a chuti čaju rozhodujú podmienky pestovania a spracovania. Čajovník potrebuje pre svoj rast teplotu okolo 18 – 20 °C a veľa slnka. Zbiera sa ručne a je to veľmi náročná práca. Skúsené zberačky denne pozbierajú okolo 30 – 35 kg čerstvého čaju. Veľmi kvalitné čaje sa aj ďalej spracovávajú ručne. Pri menej kvalitných už ručnú prácu nahradili stroje.
Farba
Vošli ste do obchodu a nevedeli ste sa rozhodnúť, aký čaj si vybrať? Zelený, biely, čierny, oolong či Phuer? Vedeli ste, že vo všetkých prípadoch ide o tú istú rastlinu? Aj napriek tomu, že sa líši nielen farbou, vlastnosťami, ale aj odlišnou chuťou, vždy ide naozaj o tie isté listy čajovníka čínskeho. Rozdiely spôsobuje odlišné spracovanie čaju, tzv. fermentácia.
Najdrahšie čaje sveta
- Pu erh (až tisícky eur)
– pu erhy staršie ako 50 rokov majú hodnotu až vyššiu ako tisíc eur. Zrejú pod vrstvou plesní. Tento čaj najviac pomáha pri chudnutí. - Jubilee tea (150 eur/100g)
-tento čaj má svoj pôvod na Srí Lanke, čajovník zasadil v roku 1954 princ Filip.
- Yellow gold tea (200 eur/100g)
– singapurský čaj sa zbiera zlatými nožnicami, pokrýva sa vločkami z 24 karátového zlata. - Bug shit tea (7500 eur/100g)
– je to špeciálny čaj, ktorý je tvorený výkalmi hmyzu, vzniká podobne ako cibetková káva. - Čaj pandí (5000 eur/100g)
– pôvod tohto čaju je v Sačuane. Je to nový druh na trhu, ktorý sa hnojí pandím trusom - Lung keng (17 000 eur/100g)
– tento čaj pochádza z Číny, má silnú prenikavú arómu. Pestuje sa v kláštore, iba pre čínsku vládu - Da Hong Pao (75 000 eur/100g)
– horská oblasť Wu Yi v Číne je domovom tohto čaju. Je tvorený 4 rastlinami, je veľmi silný, až 60 nálevov, iba pre bohatých a čínsku vládu.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.