Vychutnajte si supermesiac, naši predkovia ho videli pred 150 rokmi!
Dnes po západe Slnka môžete na oblohe zazrieť supermesiac. Naposledy ho naši predkovia mohli zočiť pred 150 rokmi.
Kráčate unavený z práce, hlavu ledva vládzete dvihnúť od chodníka. Oči vás bolia od nekonečného hľadenia do monitora vášho počítača. Ak ste workoholik a z práce sa vraciate o čosi neskôr, v týchto dňoch máte šťastie!
Ak dvihnete predsa len hlavu, lebo si potrebujete napraviť krčnú chrbticu, pri jasnej oblohe zaostrite (vlastne, ani to nebudete musieť) na jedinečný mesiac. Vyrazí vám dych jeho krása, veľkoleposť a magickosť.
[ad][/ad]V januári je to už po druhýkrát, čo sa nám na oblohe črtá tento jedinečný úkaz. Najkrajšia fáza mesiaca vyzerá dobre sama o sebe, ako sa však úkaz, ktorý vytvoril jedinečné divadlo naposledy pred 150 rokmi, podarilo zachytiť fotografom v rôznych krajinách sveta?

Supermesiac vychádza nad pagodou Uppatasanti v mjanmarskom meste NNepjito. Foto: TASR





Supermesiac nad Bránou slobody v olympijskom parku v Soule. Foto: TASR

(SŠ)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.